El diari La Dépêche du Midi, un dels grans diaris regionals francesos, ha assegurat que el govern espanyol "està al caire de l'atac de nervis" pel suport que en les últimes setmanes han mostrat polítics francesos als presos polítics catalans. En els últims dies han fet pronunciaments 41 senadors, el Consell Regional d'Occitània i el qui va ser candidat socialista a la presidència, Benoît Hamon.

"L'independentisme català no havia atret mai veritablement simpatia a França, excepte en els representants corsos i en els eurodiputats Marie-Pierre Vieux i José Bové. Però la situació potser està canviant. Amb alguns dies d'interval, els independentistes acaben d'obtenir de forma successiva el suport públic de 41 senadors francesos, del Consell regional d'Occitània i de Benoît Hamon", ha indicat.

La Dépêche

El diari explica que Hamon s'ha sensibilitzat sobre la qüestió catalana perquè té un parent polític catalanoparlant, originari de Prada de Conflent, a la Catalunya Nord.

Tot plegat ha estat "una bona setmana" per a l'independentisme català, que el govern espanyol no ha pogut evitar. El diari recorda que després del manifest dels 41 senadors, Hamon ha visitat presos polítics a Soto del Real, i finalment "el darrer cop per a Madrid ha vingut de Tolosa de Llenguadoc", amb el posicionament d'Occitània. El president occità s'ha reunit aquesta setmana amb el president Carles Puigdemont a la Casa de la República.

La Dépêche ha donat a entendre que el ministeri d'Afers Exteriors francès, l'emblemàtic Quai d'Orsay, ha intentat esquivar la polèmica. "El Quai d'Orsay ha intentat agafar distàncies recordant "el lligam de França a una Espanya forta i unida, i el ple suport a les autoritats espanyoles". Però aquest posicionament no ha estat suficient i la premsa espanyola ha entrat en plena polèmica", ha indicat.