La CUP ha triat març. Artur Mas no serà president amb els vots de cupaires i caldrà convocar noves eleccions. El Consell Polític i el Grup d’Acció Parlamentària han rebutjat per 36 vots a 30 la investidura del candidat de Junts pel Sí (JxSí) i actual president de la Generalitat en funcions.

Sense més temps ni marge per maniobrar, ara es deixaran córrer els terminis legals fins al 10 de gener, data en què quedarà automàticament dissolta la legislatura i convocades noves eleccions per al mes de març, probablement per al dia 6.

Debat d'hora i mitja

La reunió s’ha iniciat amb uns 40 minuts de retard, amb els cardenals cupaires entrant al centre cívic Pere IV, barri de Les Corts, gairebé com estrelles de cinema en l’estrena d’una superproducció, tanta era l'expectació mediàtica. Per a qui ho veiés amb esperit esportiu, era una passarel·la a l’inrevés. Capgirada, per dir-ho amb el llenguatge cupaire.

Abans de res, han estudiat si debatien quatre altres propostes alternatives, presentades per les assemblees territorials.

Aquestes quatre alternatives volien afavorir el consens dins la formació, molt dividida, i donar continuïtat a la legislatura i el procés. No ha transcendit res més que la seva intenció de compensar un possible suport a la investidura de Mas amb un reforç del pla de xoc social que proposa JxSí.

El debat de les quatre propostes de les territorials s'ha acceptat.

La primera legislatura 'indepe'

A les 13h encara no hi havia una decisió. Més d’hora i mitja de debat previ havia estat debades per arribar al consens que volien els 93 tòtems cupaires (68 amb dret a veu i vot) del Consell Polític i el Grup d’Acció Parlamentària reunits al Centre Cívic Pere Quart, al barri barcelonès de Les Corts.

Es veia a venir que el conclave era tan conclave com els del Vaticà i que acabaria a cop de votació.

A les 13 hores s’han donat un descans. L’esquerra anticapitalista fuma molt. Fumats i descansats, doncs, han entrat de nou a la sala. Han tancat les reixes de l’exterior amb els periodistes i curiosos per fora i s’han posat a decidir si Artur Mas seria o no seria president de la Generalitat.

Les propostes de les territorials han quedat tombades a la primera ronda, juntament amb la proposta de donar dos vots i vuit abstencions a JxSí per investir Artur Mas. Han quedat vives les dues alternatives del no: deu abstencions o cinc vots sí i cinc vots no. S'havia acabat la X legislatura, la primera de la història de Catalunya amb un Parlament de majoria independentista.

Foto de portada: Eulàlia Reguant i Gabriela Serra entren al conclave cupaire / Sergi Alcàzar