Busqueta i Jòdar, a Bellvitge aquest migdia/QS

Estratègia de negociació en la recta final de converses entre JxSí i la CUP. Els cupaires han agafat el seu referent situat més a l'esquerra, el diputat Josep Manel Busqueta, i l'home tranquil, l'escriptor i diputat Julià de Jòdar, per començar el que ja anomenen el "pressing JxSí". Així aquest matí han reunit representants de la sanitat pública, s'han plantat davant l'hospital de Bellvitge i han posat negre sobre blanc les exigències en salut de la formació per afavorir un pacte amb JxSí i, de retruc, plantejar-se la possible investidura d'Artur Mas en l'assemblea del 27 de desembre. Una pressió encoberta de cara a les negociacions que s'han reprès formalment avui amb el nou format.

Busqueta, Jòdar i Isabel Chacón, una de les membres del secretariat, han demanat mesures concretes per detallar els vint punts que JxSí han posat sobre la taula per al Pla de Xoc Social que pot comportar la revàlida de Mas com a president. En un to a cavall entre marcar posicions, emetre un missatge intern de contundència i preparar els arguments per a un virtual , Busqueta ha reclamat un "seguiment i control, un calendari i una dotació pressupostària concreta per l'esborrany de pla de xoc porposat pels junters.

Els diputats cupaires també han volgut perfilar les seves "línies vermelles en salut". Entre aquestes s'hi compta paralitzar els consorcis sanitaris de Lleida, Tarragonès o a Girona, aturar les externalitzacions o bé obrir la reproducció assistida a les lesbianes. "No podem fer trampes, mentre hi hagi una tramitació cap a la República no es pot desmantellar, privatitzar ni precaritzar la sanitat, que és un dret i un patrimoni públic", ha emfatitzat Busqueta. "Si es desmantella la sanitat pública no podem compartir ni el projecte ni el final d'una República".

Coincidències tàctiques

La demanda expressada aquest migdia per la CUP coincidia amb la primera reunió oficial amb el nou format entre cupaires i junters al Parlament. De fet, tant Jòdar com Busqueta han marxat cap a la cambra catalana perquè tenien reunió amb els negociadors per tal d'explicar el contingut i el balanç provisional de les converses.

Per això, cap dels dos amagava que la presa de posició en salut també era un missatge a JxSí per concretar el seu pla de xoc. El gest també s'interpreta com un missatge intern al sector més refractari a un acord i, per descomptat, posar una catifa vermella més o menys encoberta de cara a posar negre sobre blanc les condicions del sí a Artur Mas.