Josep Manuel Busqueta (Llavaneres, 1973). És el guru econòmic de la CUP, número tres de la formació per Barcelona. A més, és economista, pastisser i ha assessorat la revolució bolivariana d'Hugo Chàvez. En aquesta entrevista deixa clar que acceptarien canviar Artur Mas com a president per un diputat/da amb carnet de CDC. Busqueta parla clar i ràpid, tan com vol que arribi l'acord. I va parlar l'últim en la conferència amb què la CUP posava les cartes sobre la taula. Per aquest fet comencem.

Com és que vostè va ser el darrer en parlar a la conferència, precisament el que parlava de la part més compromesa? És un fet casual. Nosaltres respectem la coralitat, que hi hagi diferents veus. No és cap fet que vagi més enllà de la casualitat.

Confiança en un acord? Sí, i no només per nosaltres, que la nostra predisposició és total, sinó per part de JxSí també existeix la voluntat d'arribar a aquest acord. Dos elements fonamentals. Entenem JxSí dins la seva pluralitat, a partir d'aquí les dues parts som absolutament conscients de la transcendència del moment històric i polític que estem vivint. Hi ha necessitat d'arribar a un acord sí o sí.

Creu aquesta transcendència per JxSí l'entendria si es demana que Artur Mas faci un pas enrere? És el que nosaltres pensem que han de fer. Han de ser conscients de quina és la realitat política actual, del canvi en l'hegemonia política, de quina és la rellevància del que ens ve a partir d'ara i entendre que Mas no és una figura rellevant. Mas no és el procés. El procés és milions de coses més. Per tant, JxSí ha de fer aquesta reflexió i CDC acceptar-la.

Barcelona / Parlament / 21-10-15 / Josep Manel Busqueta de la CUP al parlament després d'una entrevista amb El Nacional.cat. / Foto: Sergi Alcazar Badia

I donem la volta a l'argument, si Mas no és tan important perquè no pot ser president? Sempre hem plantejat aquest moment com històric perquè estem a les portes de tenir una majoria independentista. Estem a les portes d'un procés que avanci de manera irreversible cap a la construcció d'una República catalana. Així, pensem que les persones que han d'estar al capdavant d'això han de mostrar aquest caràcter i pensem que si Mas ha estat abanderat de les polítiques neoliberals no seria una bona manera de començar. O qualsevol persona tacada per la corrupció o que hagi estat partícip en les polítiques de privatitzacions o retallades. No representa la millor persona que podria representar aquesta nova etapa sinó que també ens sembla que Mas impossibilita el creixement de les voluntats que es poden adscriure a la construcció d'una nova república. Encara hi ha molta gent per sumar.

Llavors Mas és... Mas esdevé un tap per al creixement del procés.

No creu que vostès van donar per perdut el plebiscit massa aviat, la mateixa nit electoral... Nosaltres havíem estat clars. L'aritmètica no pot ser forçada per una qüestió tan transcendent. No teníem l'aritmètica suficient per fer la Declaració Unilateral d'Independència. Ara, que no tinguis l'aritmètica no obvia el fet que puguem anar avançant en aspectes concrets de la construcció de la República catalana. I sobretot, canviant de paradigma.

Com? No esperem anar a dormir amb autonomisme i l'endemà despertar-nos en una República. Som conscients que s'han de fer petits passos de ruptura i desobediència. Pensem que amb un 48% de població i amb una part important que estaria a favor d'un procés constituent ens dóna marge.

Obrir un procés constituent per intentar implicar en el procés CSQP? Sí, efectivament. Hi ha una part important que es vol implicar en un procés constituent no vinculant a un d'espanyol. A més, s'han de fer mostres evidents de fer desconnexions o ruptures amb polítiques neoliberals. El sumatori de JxSí, és a dir, CDC, ERC, MES... ANC i Òmnium han aportat a l'independentisme 9.000 vots més, la CUP n'ha aportat 200.000, dels quals 125.000 provenen de l'àrea metropolitana.

Com afecta a la seva taula de negociació la detenció del tresorer de CDC? Parla per si mateix. No necessita comentari. Que existeixi no només una ombra, sinó una constatació de persones d'alta rellevància de CDC vinculades a casos de corrupció, per nosaltres és un topall inadmissible. La CUP té una cosa clara: cal una regeneració important de la forma d'intervenir i fer política. El que ha passat forma part d'una realitat inassumible, nosaltres no podem arribar a cap mena d'acord ni de procés de corresponsabilitat ni de confiança amb forces polítiques que tenen aquestes xacres tan terribles en el que ha estat la seva operativitat en els darrers anys. Ara ja són uns quants casos en què es constata que no només és una possibilitat sinó un fet consumat.

Ho desvincula del procés aquestes actuacions judicials? El procés no és això. El procés és esperança i una alternativa de regeneració econòmica i política, i que en el nostre país es llegeix en clau sobiranista. Hi ha persones que s'hi han integrat per inèrcia política, persones espúries que s'hi han integrat de manera poc honesta, aquestes persones no són procés.

Inclou Mas en la definició de persona espúria? Mas no està acusat de cap càrrec per corrupció, però sí que és una persona que durant massa temps ha estat massa prop de persones que en aquests moments estan implicades en casos de corrupció. Aquesta proximitat i quantitat de persones per a nosaltres l'inhabilita. La persona que ha d'estar al capdavant ha de ser neta, pulcra i que generi esperança.

La tenen, aquesta persona? I tant, a JxSí hi ha diverses persones d'independents, dins d'ERC, i fins i tot dins CDC. Estem a l'expectativa del que ells proposin. Nosaltres no volem dilatar aquesta situació. Volem arribar a acords ràpids i és JxSí qui té 62 diputats, no podem estar sempre a l'expectativa.

Ràpid vol dir abans de les espanyoles? Ens agradaria.

Parlava de substituts de Mas... Serem generosos, tenim 10 diputats. No exercim la tirania, només som conscients de qui són els nostres votants.

I una fórmula com la de Josep Lluís Carod-Rovira, d'una presidència més institucional i consellers de pes polític que fessin de presidents a l'ombra? Seria una solució. No ens hi tanquem. El moll de l'ós és que la persona referent del procés se'l miri des d'on se'l miri –Madrid, Brussel·les o l'Hospitalet– sàpiga que la persona que els catalans han triat com a pal de paller no està implicada en retallades o corrupció.

Insisteixo, substituts de Mas com ara... No cal que sigui independent, pot tenir carnet d'ERC i, fins i tot, de CDC.

Què li diria a Felip Puig? Que es relaxi. Que ens respecti i assumeixi el que la societat demana.

No imagina un Govern amb Felip Puig, oi? Evidentment que no.

Escolti, i el seu pas per Veneçuela? Me'n sento orgullós d'haver comptat durant uns mesos en el procés de la revolució bolivariana.

No ens dirà allò d'"expropíese"? Riu. Les expropiacions són un pacte de negociació. No és pas una qüestió tabú. Fins i tot, la Constitució espanyola ho preveu. No em sembla tan estrany, es fa per construir una carretera. Si tenim unes necessitats col·lectives i que majoritàriament es considera que des de les institucions privades no funciona, no sé on està el problema. Si expropiem per a l'AVE, no podríem expropiar per garantir el subministrament elèctric amb qualitat i condicions?

 

Fotos: Sergi Alcàzar