El Govern català no necessita la inspiració de Jocs de trons per invocar els dracs. Amb la diada de Sant Jordi l’endemà que el Consell de Ministres torni a carregar contra tres lleis del Parlament en té prou. “Sant Jordi serveix per fer-nos sentir i respectar davant els dracs ferotges que ens volen tenallar”, ha proclamat de bon matí el president, Carles Puigdemont. I les flamarades no han parat al llarg del matí d’escalfar les declaracions dels polítics catalans en totes direccions.

Puigdemont ha fet el seu primer discurs institucional des de la galeria gòtica del Palau de la Generalitat. Tot seguit ha assistit a la tradicional Missa de Sant Jordi on l’arquebisbe emèrit de Barcelona, el cardenal Lluís Martínez Sistach, ha apel·lat a les essències de Catalunya “com a nació amb una identitat oberta i acollidora”.

A l’acte han assistit els expresidents Artur Mas i José Montilla, així com sis consellers de l'Executiu, i la delegada del Govern espanyol, Maria de los Llanos de Luna. No hi era l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per a la qual també el d'avui ha estat el primer Sant Jordi al càrrec. Tots dos s’han trobat a la recepció posterior on el president li ha regalat a l’alcaldessa una rosa i aquesta li ha donat un llibre sobre la lluita de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Quan perdem la por.

Brindis per la república

En acabar els actes al Palau de la Generalitat, Puigdemont s’ha dirigit a la copa convocada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) a la plaça Catalunya. Ha fet el recorregut a peu, acompanyat de l’esposa, Marcela Topor, i les dues filles, i davant la sorpresa de la gent que a aquella hora omplia la plaça Sant Jaume.

Un cop a la carpa de l’ANC, ha brindat amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per la República catalana acompanyats de responsables de l’ANC, Òmnium, AMI, CDC, ERC, Demòcrates i MES, entre d’altres representants polítics. Ningú, però, de la CUP.

Més dracs

Mentrestant, les declaracions dels responsables polítics han continuat bullint. Si el president havia embolicat la seva referència a les amenaces dels dracs en una reivindicació de la llengua –“que necessita encara una clara defensa”– i la cultura catalanes, la secretaria general d’ERC, Marta Rovira, ha assenyalat directament les impugnacions del TC que li arravata al Govern “instruments democràtics” per poder treballar.

Ciutadans i PP han carregat contra les referències de Puigdemont contra el rèptil gegantí que vol tenallar Catalunya. La ciutadana Inés Arrimadas ha acusat el president d’utilitzar una diada festiva per “enfrontar” en comptes d’”unir”, mentre que el popular Xavier García Albiol l’ha acusat de fer discursos de divisió, “de bons i dolents”, la qual cosa considera “una solemne ximpleria”.

Per Catalunya Sí que es Pot, els “dracs casolans vestits de Sant Jordi” són els que apliquen polítiques antisocials, mentre que el líder del PSC, Miquel Iceta, ha cridat a combatre els “dracs de la intolerància”.

Madrid i Barcelona

De fet, cadascú ha intentat caçar els seus propis dracs, i mentre els polítics del Parlament redundaven o criticaven l’alerta del president contra monstres que tenallen, els dirigents instal·lats a Madrid, carregaven contra el drac de les eleccions avançades.

El ciutadà Albert Rivera, a banda d’apuntar contra "els dracs de la corrupció, les retallades i el poc respecte als ciutadans", ha instat PP i Podemos a aixecar el “bloqueig” que impedeix un acord de Govern, mentre la popular Alícia Sànchez Camacho acusava Ciutadans de ser la “marca blanca” del PSOE i Xavier Domènech advertia contra les pressions perquè PP i PSOE es posin d’acord.

Només el socialista Iceta alimenta una flameta d’esperança sense excessiu entusiasme. “A vegades, en els darrers moments, passen coses inesperades”, admetia.

Per a l’alcaldessa Colau l’autèntic drac són els pressupostos de Barcelona i qui l’ha deixat anar de la gàbia ha estat la CUP desmarcant-se del projecte. Per això, Colau ha començat la jornada conversant amb els cupaires i el republicà Alfred Bosch ha cridat els grups a parlar “fins a l’esgotament” per tirar endavant els comptes municipals.