L'exèrcit espanyol ha celebrat aquest dissabte el Dia de les Forces Armades a la caserna del Bruc a Barcelona, en un acte presidit pel tinent general Fernando Aznar Ladrón de Guevara i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera. En l'acte, Fernando Aznar ha reivindicat que l'Exèrcit pertany "a tots els barcelonins, catalans i espanyols".

Cava català

En el seu discurs, Aznar ha defensat que les Forces Armades són "de tots els barcelonins, tots els catalans i tots els espanyols", i ha expressat la seva tristesa per no poder oferir als assistents una "copa de cava catalana" per brindar pel rei Felip VI com a cap de l'Exèrcit.

A més, ha dedicat unes paraules d'homenatge a tots els joves que van fer la mili "amb disposició, generositat i alegria" i ha mantingut que la societat espanyola "té un deute pendent" amb ells, quan es compleixen vint anys de l'eliminació del servei militar obligatori.

Després de lamentar que el coronavirus obligués l'any passat a suspendre la celebració del Dia de les Forces Armades, Fernando Aznar ha expressat el seu reconeixement als sanitaris i investigadors que s'han enfrontat a la pandèmia, així com a tots els que estan en "primera línia" en la lluita contra el virus, pel seu "esforç generós. En aquest sentit, ha admès que l'actuació de les Forces Armades i dels cossos i forces de seguretat durant la pandèmia ha estat "un esforç secundari" en suport al treball "essencial" que han exercit professionals sanitaris i investigadors.

La llista de convidats

A l'acte no ha assistit cap membre del Govern de la Generalitat ni la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ha declinat la invitació adduint en una carta la seva repulsa pel discurs del rei després de l'1-O: "No només no va complir la seva funció d'arbitrar al conflicte, sinó que va aplaudir i, fins i tot, va esperonar la repressió contra els ciutadans", lamenta Borràs en la missiva. A la mateixa carta, la presidenta del Parlament reclama a l'inspector general Fernando Aznar Ladrón de Guevara que l'Exèrcit abandoni les instal·lacions de la caserna del Bruc.

D'altra banda, sí han acudita la commemoració el tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona Albert Batlle, els caps de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional a Catalunya, José Luis Tovar i José Antonio Togores, així com el comissari portaveu dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero, a més dels diputats del Parlament David Pérez (PSC) i Ignacio Garriga (Vox).

Foto principal: celebracions amb motiu del Dia de las Fuerzas Armadas en Barcelona / Efe