Avui es compleixen tres anys del discurs de Felip VI que va suposar el trencament definitiu entre la monarquia i l'independentisme català.

En un missatge televisat, i després de dos dies de la celebració del referèndum de l'1-O, el Rei va avalar la violència policial que es va viure: "És responsabilitat dels legítims poders de l'Estat assegurar l'ordre constitucional i el normal funcionament de les institucions, la vigència de l'Estat de Dret i l'autogovern de Catalunya".

El Rei de "la ultradreta"

El nou mandat borbònic de Felip VI, que havia començat l'any 2014 amb l'abdicació de Joan Carles I, no havia tingut una crisi tan gran fins aleshores. El president a l'exili Carles Puigdemont així recorda aquesta efemèride a través de twitter: "No pensava que el Rei fos tan poc intel·ligent com per ficar-se a fer política, i d'ultradreta. El 3 d'octubre es va posar al cap d'un cop d'Estat perpetrat per jutges i policies. Felip VI va decidir abdicar en directe i des d'aleshores Catalunya ja no té Rei".

El president inhabilitat pel Suprem, Quim Torra, demana repetir l'1 d'octubre: "El 3 d'octubre tot era possible. La ciutadania havia pres la determinació de fer guanyar la democràcia expressada en plenitud dos dies abans contra la violència i l'amenaça. Hi hem de tornar. Abandonem disputes internes i fem-ho possible".

El líder d'Esquerra, Oriol Junqueras demana que l'independentisme sumi encara més: "Hem de tornar a apel·lar a les grans majories que van fer possible el 3 d'octubre. Les ajories socials que necessitem i de forma continuada. Un 3 d'octubre permanent".

La consellera Dolors Bassa és contundent: "El 3 d'octubre del 2017. Fermesa i dignitat". I enllaça la seva afirmació amb el recordatori que en fa l'Associació Amnistia i Llibertat que promou la llibertat dels presos polítcs catalans a través de la campanya 'Firma per l'Amnistia', una iniciativa que va arrencar el passat 11 de setembre. Aquest col·lectiu considera que l'amnistia és possible dins l'ordenament jurídic actual, només depèn de la voluntat política.

El conseller a la presó, Jordi Turull també ha escrit des de Lledoners: "Avui fa tres anys que Felipe VI inaugurava l'"A por ellos" judicial. El rei va encoratjar a la cúpula judicial a ser botxins d'un moviment pacífic i democràtic que va omplir els carrers de Catalunya d'un crit en demanda de més democràcia i llibertat". I acaba amb un missatge de fermesa: "Nosaltres persistim". 

L'actual conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha contrastat el 3 d'octubre amb l'1, dues dates oposades: "Alemanya recorda el 3 d'octubre la joia del retrobament en llibertat i democràcia d'un poble que la geopolítica havia partit. El nostre 3 d'octubre ens recorda un discurs tan hostil que ens estimula a buscar la joia per la llibertat i la democràcia en un país independent".