Després de setmanes de rumors, l'exdiputat de Podemos al Congrés, Alberto Rodríugez, ha anunciat la seva decisió "adoptada i irrevocable" d'encapçalar la llista autonòmica de Projecte Drago com a candidat a la Presidència del Govern de les Canàries en les pròximes eleccions del maig del 2023. Rodríguez va perdre el seu escó enmig de molta polèmica: fa ja més d'un any que la presidenta de la cambra, Meritxell Batet, va comunicar al diputat que li retirava la credencial parlamentària al·ludint a l'execució de la sentència del Tribunal Suprem que el va condemnar a mes i mig de presó (substituïble mitjançant el pagament d'una multa) per un delicte d'atemptat contra agents de l'autoritat. Des d'aleshores, el seu escó continua buit com a senyal de protesta dels seus excompanys de partit, amb els que ha estat molt crític, que no han volgut substituir-lo per protestar contra una decisió que consideren injusta i que va suposar una de les grans fissures en el Govern. Amb el seu escó buit, la majoria parlamentària fins i tot és més ajustada i els socialistes han anat pressionant perquè es designi un nou diputat, però des d'octubre de 2021, està sense ocupar.

Al seu anunci, Rodríguez ha expressat que el seu projecte té voluntat d'intentar amb altres formacions d'esquerra i col·lectius socials de cara a configurar una candidatura d'unitat, per a la qual cosa ja hi ha converses obertes, cosa que s'entén com un missatge per a Unidas Podemos i també la plataforma Sumar, de Yolanda Díaz, encara que la seva relació no està passant pel seu millor moment. Des de fa un any, ha expressat ell mateix, el de Tenerife s'ha anat reunint amb associacions i col·lectius de tot l'arxipèlag per polsar les sensacions de la ciutadania en relació amb els principals problemes que té plantejats i la possibilitat d'afrontar-los des d'una perspectiva social i també des de les institucions. Tal com ho va definir Rodríguez, el Projecte Drago és una "eina sociopolítica d'obediència canària, transformadora, valenta, sobirana, sense lligams, de progrés, confederal; un instrument amb el compromís d'impulsar una veritable política canària nova".

Candidatura sense complexos

També ha assenyalat que es presenta sense complexos a les pròximes eleccions al Parlament de les Canàries i que accepta l'"envit" que moltíssimes persones li van llançar:  "No em taparé darrere d'una llista insular que em doni seguretat; el nostre projecte vol ser una força de les Canàries i el seu candidat ho serà també en totes i cada una de les Illes", va assenyalar Rodríguez. De la mateixa manera, també va anunciar que la intenció de Projecte Drago és "la d'obrir-se a la confluència amb tots aquells espais polítics i socials de les Canàries els objectius dels quals puguin ser conciliats en una proposta electoral que es decideixi a les illes i que no tinguin por de canviar el model de desenvolupament" de les Canàries.

Després que Meritxell Batet li retirés l'acta de diputat, Rodríguez va demanar empara al Tribunal Constitucional contra aquesta decisió per vulneració dels seus drets fonamentals, un recurs que va admetre l'òrgan de garanties i el juliol passat la Fiscalia es va mostrar partidària de donar-li empara, obrint així la porta que se li pogués retornar, però va optar per denegar-l'hi en relació amb la condemna. Aquest cap de setmana, Rodríguez ha aprofitat la situació que s'ha anat donant en els últims dies en el Tribunal Constitucional per denunciar de nou la seva situació a través d'un fil de Twitter.