Jordi Pujol ha quedat fora de l'escrit d'acusació de l'Advocacia de l'Estat en l'anomenat cas Pujol, segons ha avançat el digital El Independiente, que ha tingut accés a l'escrit.

El jutge de l'Audiència Nacional José De la Mata va demanar sotmetre a judici tant a Pujol pare com a la seva esposa, Marta Ferrusola, i els seus set fills i filles. A tots ells els acusa d'integrar una organització criminal presumptament liderada per l'expresident de la Generalitat de Catalunya que s'hauria enriquit mitjançant la corrupció al llarg de dècades. La fiscalia de l'Estat, al contrari que l'Advocacia, va demanar 9 anys de presó per a Jordi Pujol i 29 per al seu primogènit, Jordi Pujol Ferrusola.

En el seu escrit, l'advocada de l'Estat Rosa María Seoane delimita la responsabilitat dels presumptes delictes comesos contra la Hisenda Pública, de falsedat en document mercantil i de frustració de l'execució a Jordi Pujol Ferrusola, el fill gran de l'expresident, per a qui demana 25 anys de presó; a l'exdona d'aquest, Mercè Gironès, per a qui sol·licita 17 anys i mig i a un altre dels fills del matrimoni Pujol, Josep Pujol Ferrusola, per a qui demana 4 anys i mig. Fora deixa Jordi Pujol pare.

Si s'estimés el parer de l'Advocada de l'Estat, l'expresident no aniria a judici, igualment com succeeix amb la seva esposa, Marta Ferrusola. El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz va estimar la petició de la família i va arxivar la causa contra ella perquè pateix alzheimer el passat 7 de maig.

Delicte contra la Hisenda pública prescrit

Gairebé 7,7 milions d'euros reclama als esmentats familiars de Jordi Pujol l'Advocacia de l'Estat pel presumpte dany causat a l'erari públic. En concret, pel frau fiscal corresponent al pagament de l'IRPF dels exercicis del 2007, 2008, 2009, 2010 i 2012, segons ha informat ElDiario.es. Per contra, Hisenda ja va dictaminar que el delicte contra la Hisenda Pública de l'expresident ja havia prescrit. Per aquesta raó, la representació dels serveis jurídics de l'estat deixa fora de la causa Jordi Pujol pare, a diferència del fiscal, que ha demanat per a ell 9 anys de presó.

En l'anomenat cas Pujol estan també acusats deu empresaris que haurien participat en la presumpta trama corrupta. En concret, es tracta de Francesc Robert Ribes, Bernardo Domínguez Cereceres, José Barrigón Lafita, Gustavo Buesa Ibáñez, Josep Mayola Comadira, Luis Delso Heras, Carlos Sumarroca Claverol, Josep Cornado Mateu, A.G.K. i Carles Vilarrubí Carrió.

Interlocutòria del jutge De la Mata

El 20 d'abril passat, la sala penal de l'Audiència Nacional va confirmar la interlocutòria del jutge De la Mata, que proposava de jutjar els membres de la família Pujol Ferrusola per organització criminal o associació il·lícita, blanqueig de capitals, delicte contra la Hisenda pública i falsedat documental.

El tribunal va negar tota credibilitat a la versió que ja va donar l'expresident de la Generalitat el 25 de juliol del 2014, quan va confessar l'existència de comptes opacs de la família a l'estranger que no havien estat regularitzades durant més de tres dècades, que la fortuna procedia d'una deixa o llegat del seu pare, Florenci Pujol.

Segons l'Audiència, la presumpta trama familiar s'hauria aprofitat de la figura del president de la Generalitat per rendibilitzar els seus comptes ocults al Fisc, i actuava de manera concertada a l'hora d'obrir i tancar simultàniament els comptes dipositats a l'estranger i els moviments de fons entre elles.