La Fiscalia Anticorrupció demana 9 anys de presó per a l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i fins a 29 per al seu primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, per delictes d'organització criminal o associació il·lícita, blanqueig de capitals, delicte contra la Hisenda Pública i falsedat documental en relació amb la gestió del seu patrimoni.

La Fiscalia Anticorrupció ha presentat davant del Jutjat Central d'Instrucció núm. 5 l'escrit de qualificació provisional del cas Pujol, que no ha fet públic, pel qual es formula acusació contra els membres de la família Pujol Ferrusola. Els acusa d'actuar conjuntament per ocultar, "almenys des de l'any 1991, una ingent quantitat de diners a Andorra, producte de l'afavoriment a determinats empresaris perquè resultessin adjudicataris de diferents concursos públics de l'administració pública catalana".

El Ministeri Públic acaba en el seu escrit d'acusació que "Jordi Pujol Soley va acordar amb la seva cònjuge, Marta Ferrusola, que els fons procedents de l'activitat il·lícita executada durant els anys anteriors es distribuïssin en comptes oberts a nom d'aquesta i dels seus fills, els també acusats Jordi, Josep, Marta, Pere, Oriol, Mireia i Oleguer Pujol Ferrusola a la Banca Reig, que després es fusionaria amb Banc Agrícola donant lloc a l'Andbank. També van acordar ambdós cònjuges que fos el seu fill Jordi qui gestionés els fons i s'ocupés de distribuir-los entre la resta de membres de la família".

L'escrit d'acusació deixa al marge Marta Ferrusola, la matriarca, ja que justament avui l'Audiència Nacional ha arxivat la seva acusació per la demència que pateix i per la qual la seva defensa va presentar un recurs i la sol·licitud de l'arxiu de la causa.

Els anys de presó

La Fiscalia demana 9 anys de presó per a l'expresident de la Generalitat per delictes d'associació il·lícita i blanqueig de capitals, i entre 8 i 29 per als seus set fills i per a la dona del seu primogènit, Mercè Gironès. En concret són peticions de 29 anys de presó per a Jordi Pujol Ferrusola, 17 per a Mercè Gironès, 14 per a Josep, i 8 per a Pere, Oleguer, Oriol, Mireia i Marta. També demana cinc anys de presó per als 10 empresaris investigats.

La pena més elevada és per al primogènit dels Pujol Ferrusola, Jordi, a qui Anticorrupció demana 29 anys de presó per associació il·lícita, blanqueig de capitals, falsedat documental, delictes contra la Hisenda Pública en cinc exercicis (2007, 2008, 2009, 2010 i 2012) i frustració d'execució. També demana penes de multa.

Els fets segons la Fiscalia

Segons la Fiscalia l'acusat Jordi Pujol Soley "va aprofitar la seva posició política per teixir una xarxa de clientelisme conforme a la qual el mateix Pujol Soley i determinats empresaris afins al partit que aquest liderava, Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), es repartien els abundants beneficis procedents de concursos públics la resolució dels quals depenia de les diferents administracions catalanes sota el control de CDC".

El Ministeri Públic relata que "el patrimoni il·lícitament obtingut va ser ocultat a la Hisenda Pública i aflorat després mitjançant sistemàtiques operacions de blanqueig en què van intervenir els membres de la família Pujol de manera coordinada al llarg de molts anys. Uns, Pujol Soley i la seva cònjuge, dirigint les operacions d'ocultació i aflorament; d'altres, Jordi Pujol Ferrusola, Mercè Gironès Riera i Josep Pujol Ferrusol, gestionant els beneficis de l'activitat descrita; d'altres, finalment, beneficiant-se directament i conscientment del producte de les conductes anteriors, coadjuvant a la seva ocultació".

En el seu escrit d'acusació el ministeri públic descriu el modus operandi de la família Pujol: la creació de nombroses societats domiciliades en paradisos fiscals, comptes oberts a nom de terceres persones i múltiples transferències i ingressos en efectiu. Això va permetre a la família Pujol Ferrusola, segons la fiscalia, "repartir els fons il·lícits i disposar-ne mitjançant càrrecs en els seus comptes a Andorra, tal com es relata detalladament en l'escrit d'acusació presentat per la Fiscalia Anticorrupció".

Els membres de la família Pujol figuren com a autors dels delictes d'associació il·lícita, blanqueig de capitals, falsedat en document mercantil, delictes contra la Hisenda Pública i frustració de l'execució. Els empresaris implicats en la trama delictiva se'ls acusa de cooperació necessària en el blanqueig de capitals mitjançant la comissió de falsedats en documents mercantils.