El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha acordat l'arxiu de les actuacions, per motius de salut, respecte de Marta Ferrusola Lladó, en la causa en la qual seran jutjats seu marit, l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol Soley, i els seus set fills per delictes d'organització criminal o associació il·lícita, blanqueig de capitals, delicte contra la hisenda pública i falsedat documental.

La resolució arriba quinze dies després que el cas de la família Pujol quedés a un pas per al judici. La sala penal de l'Audiència Nacional va confirmar el 20 d'abril la interlocutòria del jutge José de la Mata en la qual va proposar de jutjar els membres de la família Pujol Ferrusola per delictes d'organització criminal o associació il·lícita, blanqueig de capitals, delicte contra la hisenda pública i falsedat documental.

Ferrusola va al·legar al mes de gener que tenia demència per evitar anar a judici. Els seus advocats van proposar que un metge forense l'examinés i, una vegada es determinés que no està en disposició de ser jutjada pels motius de salut al·legats, s'arxivés la causa contra ella. Com a prova de la malaltia, a l'escrit presentat per la seva defensa s'adjunta un informe de la unitat de neurologia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona que certifica que Ferrusola pateix Alzheimer des del 2018, malaltia que s'ha vist agreujada per un accident domèstic el passat mes d'agost.

I el recurs ha fet el seu efecte.

Avui, en una interlocutòria, el titular del jutjat central d'instrucció 5 atén així la petició formulada per la representació de Ferrusola en què demanava l'arxiu de la causa i adjuntava documentació mèdica de la qual s'extreia que pateix demència.

La Fiscalia va sol·licitar la realització d'un examen mèdic forense i, un cop practicat, ha informat que no s'oposava a l'arxiu sense perjudici que es donés trasllat al ministeri públic dels informes incorporats al procediment a fi d'instar davant la jurisdicció civil la seva incapacitació .

En la seva resolució, el magistrat indica que "com assenyala el ministeri fiscal, s'han de tenir en compte les circumstàncies que concorren en el present cas i que es descriuen per la metge forense. (...) Amb això és procedent decretar l'arxiu de les presents diligències de conformitat amb l'article 779 de la llei d'enjudiciament criminal".

 

 

Ferrusola va ser processada per integrar presumptament, al costat de la seva família, una organització criminal destinada a acumular un "patrimoni desmesurat directament relacionat amb percepcions econòmiques derivades d'activitats corruptes".

Els fets podrien ser constitutius de delictes d'organització criminal o associació il·lícita, blanqueig de capitals, contra la hisenda pública i falsedat documental.