Si avui se celebressin eleccions al Parlament, Junts pel Sí –amb un 30,3% d’intenció de vot directe– continuaria essent la força més votada però perdria quatre punts respecte a l’anterior baròmetre del CEO.

Així es desprèn de l’última enquesta que s’ha presentat aquest divendres i que certifica, en aquest aspecte, que els votants castiguen totes les forces polítiques i que creix el nombre de persones que assegura que no votaria –passant del 7,7% al 9,7%– així com també creix el percentatge d’individus que es defineix com a indecís: passant del 9,7% al 12,5%.

El baròmetre evidencia un lleuger retrocés de vot de CSQP que, amb una intenció de vot del 15%, perd un punt. El PSC es manté amb un 10,3% d’intenció de vot, com també C’s amb un 5,5%, la CUP amb un 4,5% d’intenció de vot i, per acabar, el PP que puja mig punt en intenció de vot: passant del 3,5% en el darrer baròmetre al 4%.

Com quedaria l'hemicicle?

Segons el baròmetre, JxSí tornaria a guanyar les eleccions al Parlament de Catalunya amb un número d'escons semblant al que va obtenir al 2015, podent aconseguir-ne 60-62. La segona força estaria disputada entre C's, que obtindria 20 o 21 escons, frec a freca amb CSQP que en tindria 19-20 -ara en té 11- i que, fins i tot, podria esgarrapar la segona posició.

El PSC aconseguiria 14-15 diputats, ara en té 16, i el PP passaria dels 11 escons actuals a tenir-ne 13-14. La CUP, en canvi, podria tenir una fuga de suports i quedar-se en 6-8 diputats (ara en té 10).

Perilla la majoria independentista

El comportament electoral que marca el nou baròmetre del CEO evidencia que la majoria independentista estaria en qüestió si les eleccions al Parlament es fessin ara. L'estimació d'escons que fa l'enquesta apunta que si JxSí i la CUP obtinguessin el resultat més alt de la forquilla estimada, la majoria es mantindria, però si fos la part baixa, no arribarien als 68 escons necessaris entre els dos grups.

Valoració dels líders i del Govern

L'enquesta torna a situar al vicepresident i líder d'ERC, Oriol Junqueras, com el líder més valorat amb un 5,29 sobre 10. Només ell i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont (5,25), aconsegueixen superar l'aprovat, mentre el líder del PPC, Xavier García Albiol (1,96) i Jorge Fernández Díaz (1,58), són els pitjor valorats pels catalans.

Miquel Iceta, primer secretari del PSC, obté un 4,67 de nota mitjana, i Xavier Domènech, d'En Comú Podem, un 4,99, tots dos fregant l'aprovat. Els diputats de la CUP Anna Gabriel i Benet Salellas es queden amb un 4,26 i 4,59 respectivament, i Lluís Rabell obté un 4,22. Per últim, la líder de C's al Parlament i cap de l'oposició, Inés Arrimadas, aconsegueix només un 2,84 de nota.

Pel que fa a la valoració del Govern, l'executiu torna a suspendre en la nota mitjana que els catalans li atorguen per la seva gestió, quedant-se en un 4,26. Tot i això, poc més de la meitat dels enquestats (50,3%) posen notes entre el 5 i el 10 al Govern, i un 47,1% el puntuen entre el 0 i el 5. Una valoració ben diferent i molt pitjor rep l'executiu espanyol entre els catalans, obtenint una mitjana d'un 1,82. De fet, només el 13,6% dels enquestats posen al govern una nota entre el 5 i el 10. Destaca, però, en 45,9% de catalans que directament puntua l'executiu de l'Estat amb un 0.