Per primera vegada, els partidaris de la independència superen els detractors, segons la segona onada de 2016 del Baròmetre d'Opinió Política del CEO. Segons l'enquesta, que es va fer després de les eleccions del 26-J, el 47,7% dels catalans vol que Catalunya sigui un estat independent, això representa un increment del 2,2% respecte el mes de març. 

És el percentatge més alt des que l'enquesta recull aquesta pregunta, és a dir, des del febrer del 2015 i bàsicament després del 9-N. De fet, és la primera vegada que els partidaris del 'sí' d'un estat propi superen aquells que no el volen.  Els detractors de la independència passarien del 45,3% al 42,4%, respecte el mes de març, tocant fons. Mentrestant, un 8,3% no ho sap, i 1,7% no contesta. De fet, la baixada dels partidaris del 'no' es deu bàsicament perquè s'han passat al bàndol dels indecisos. De fet, en les darreres onades hi havia sempre pràcticament un empat tècnic, malgrat que el 'no' es mantenia per davant per poques dècimes. 

Per partits, un 90,4% dels votants de JxSí aposta per la independència, una dada lleugerament superior al de les persones que recolzen a la CUP que se situen en 89,3%. Crida l'atenció també que un 30,5% de suports a CSQP apostin per crear un estat independent, formació que té també fins a un 12% d'indecisos. Ara bé, el 55% insisteix en el 'no' a un estat propi. 

Entre la resta d'enquestats, els que són votants de Ciutadans tenen clar que no volen que Catalunya se separi d'Espanya, bàsicament el 91,8%, seguits del Partit Popular amb un 90,6% i del PSC amb un 83,7%. 

Valoració dels liders

Oriol Junqueras continua sent el polític més ben valorat. El vicepresident del Govern i president d'ERC aprova amb una nota del 5,34. De fet, només aprovariendos líders polítics catalans més: el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, amb un 5,06, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb un 5,05. Ara bé, crida també l'atenció la valoració de la cara més visible de la CUP, l'Anna Gabriel, que passa d'un 4,9 a un 3,64. 

Els líders polítics pitjor valorats pels catalans són la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, que treu un 1,54; el líder dels populars en el Parlament, Xavier García Albiol, amb un 1,83 i la líder de C's a l'Ajuntament, Carina Mejías, amb un 2,02.