Antonio Baños i Gabriela Serra, diputats de la CUP / Sergi Alcàzar

Nova reunió negociadora a tot gas entre Junts pel Sí i la CUP aquesta tarda als despatxos dels junters al Parlament. La penúltima trobada oficinal entre les dues formacions abans de tancar l'acord marc en la darrera cita, prevista per demà. "Demà s'ha d'acabar", insisteixen les dues parts. "Tot és molt delicat i transcendent", adverteixen els implicats.

"Avui teníem feina", han assegurat els negociadors de les dues formacions a El Nacional. De fet, les reunions han començat a les cinc de la tarda i han acabat gairebé a tres quarts de vuit. A l'ordre del dia, rematar el procés constituent, anar tancant les qüestions més espinoses del pla de xoc –com els consorcis sanitaris o les beques menjador així com l'aturada dels desnonaments– o el polèmic BCN World. D'Aigües Ter-Llobregat (ATLL) se n'ha parlat, però els negociadors admeten que encara no hi ha acord.

De tota manera, ambdues parts han reconegut que "s'ha anat avançant". "Si no s'hagués avançat en dos mesos, seríem inútils", ha al·legat en la seva defensa Lluís Llach, negociador del pla de xoc, en sortir de la reunió. "Demà serà un dia llarg", ha afegit a El  Nacional.

BCN World i altres transaccions

Fonts de JxSí asseguren que el document que presentaran apostaria per aturar o reconsiderar Barcelona World d'acord amb el procediment establert al seu programa que ja ho preveia tenint present els equilibris interns de la coalició. Els junters insisteixen que ja portaven al programa electoral replantejar el projecte de BCN World i han mirat d'equilibrar la seva proposta amb les idees que ha aportat la mateixa CUP en la negociació.

El document  també comprometia a aturar els desnonaments seguint l'exemple de les polítiques municipals que s'han anat aplicant en diversos municipis catalans. Més costós és la dotació pressupostària del pla de xoc sobretot per beques menjador i pobresa energètica, que està portant de corcoll els negociadors.

Sobre les beques menjadors, JxSí mira d'ampliar a nens a partir de 12 anys i que hi hagi la possibilitat d'abastar les famílies en situació de risc els caps de setmana o fora de l'horari escolar. També s'ha anat perfilant com reduir els consorcis sanitaris dels que la CUP n'han fet un cavall de batalla.

Demà més

Demà dimarts, dia 22, els negociadors reprendran les converses amb l'ordre de tancar un document que la CUP pugui anar explicant fins a l'assemblea de diumenge a Girona. De moment, segons ha pogut saber El Nacional, els junters demà tenen previst convocar la premsa a 2/4 d'una del migdia per explicar la situació.

La CUP també atendrà els mitjans a les cinc de la tarda, però no donaran cap explicació d'un virtual acord fins dimecres. En tot cas, el Parlament ja ha preparat tota la logística per a una Junta de Portaveus el dilluns, just l'endemà de l'assemblea de la CUP, que podria convocar un virtual ple d'investidura el 29 de desembre.

Munió d'assistents

A la reunió hi han assistit per part de JxSí, Josep Rull, Raül Romeva, Marta Rovira, Jordi Turull, Toni Comín i Lluís Llach, però avui també s'hi han sumat reforços com Lluís Corominas –encarregat del procés constituent–, l'economista David Elvira; el president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver Pi i Sunyer; el politòleg Josep Maria Reniu, el 'treballòleg' Josep Ginesta i un dels homes forts de l'aparell d'ERC, Cesc Iglésies, que assessoraven la comissió negociadora.

Per part de la CUP, a més de Benet Salellas, Antonio Baños, Anna Gabriel i Eulàlia Reguant, als quals s'hi ha afegit Gabriela Serra, també membre de la taula que negociava el procés constituent.

Reunions paral·leles per enllestir

Una hora abans del conclave s'ha reunit la direcció del grup parlamentari JxSí per validar les darreres propostes que es portarien a consultes amb la CUP.  Després de la reunió amb la CUP, JxSí ha celebrat una altra reunió per enllestir els detalls i redactar la proposta que presentaran aquest dimarts als cupaires. La trobada de JxSí s'ha acabat a dos quarts d'onze de la nit.