Membres de JxSí al taxi que els va portar a la cita amb la CUP / EFE

Ningú no vol aixecar-se el primer de la taula. L’enèsima reunió, llarga, de tres hores, entre Junts pel Sí i la CUP, sota els auspicis de les entitats sobiranistes, l'ANC, Òmnium i l'AMI, s’ha tancat sense novetats sobre la investidura del president de la Generalitat. No obstant això, els congregats seran citats de nou aquest divendres.

Cinc representants de JxSí –el cap de llista, Raül Romeva, els convergents Josep Rull i Jordi Turull i els republicans Marta Rovira i Josep Maria Jover– i cinc de la CUP –Anna Gabriel, Eulàlia Reguant, Albert Botran i dos membres del secretariat nacional– amb els presidents de l’ANC, Jordi Sànchez, d’Òmnium, Jordi Cuixart, i de l'AMI, Carles Puigdemont. Mentrestant, a la plaça de la Catedral, de Barcelona, uns milers de persones convocades per les entitats reclamaven l'acord.

La conclusió és que les parts segueixen negociant, que no hi ha res de nou més enllà d’alguns matisos sobre el que ja s’havia parlat, que són on eren –han coincidit totes les fonts consultades per El Nacional–; que hi ha poques esperances que hi hagi massa novetats... i que ningú vol ser el primer a aixecar-se de la taula de negociació.

També s'ha descartat explícitament que s'hagi plantejat al llarg de la trobada cap proposta nova. Malgrat això, els cupaires asseguren que segueixen negociant, que de fet “la CUP no s’ha aixecat mai de la taula” i han anul·lat la roda de premsa que tenien prevista per a demà.

Corredisses per la trobada

Tres hores de reunió a l’hotel Ayre de Barcelona, amb un peculiar pròleg de corredisses i persecucions periodístiques per evitar que transcendís el lloc de la trobada. Tant els representants de JxSí com els de la CUP desconeixien la ubicació exacta de la convocatòria quan han estat recollits per taxis, al Parlament i a la seu de la CUP, que els havien de dur a la reunió.

Però el taxi que recollia Raül Romeva no ha pogut desempallegar-se del càmeres que el perseguien i ha hagut de tornar al Parlament per evitar desvelar l’adreça de la cita. A les cinc de la tarda, Romeva ha aconseguit finalment abandonar l’edifici de la Cambra catalana sense ser perseguit.

Govern de JxSí

Al matí, els 62 diputats de Junts pel Sí s’han reunit al Parlament per abordar la situació i el president de la Generalitat en funcions ha proposat fer dilluns un canvi de govern per visualitzar la imatge que, malgrat la impossibilitat de tancar un acord per a la investidura de Mas per la negativa de la CUP, Junts pel Sí es manté unit. Aquest executiu, òbviament en funcions, es mantindria fins a les eleccions del març.

Dilluns és el dia per convocar els comicis: el termini per a la investidura acaba a les 12 de la nit d'aquest diumenge. "Encara hi som a temps des del punt de vista dels terminis", ha recordat el mateix Mas aquesta nit en una entrevista al programa Punt.cat de TV3. Fins i tot dissabte es podria convocar el ple d'investidura per l'endemà.

Però la proposta del president en funcions, avançada per El Nacional, no ha estat ben rebuda a les files republicanes i el líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha arribat a apuntar que fer un canvi de govern sense poder fer la investidura podria ser interpretat com un frau pels ciutadans que van votar aquesta candidatura.

(Foto exterior: concentració per l'acord entre JxSí i la CUP a Barcelona / SERGI ALCÀZAR)