Continua l’estira-i-arronsa entre JxSí i el diputat díscol, Germà Gordó. Aquesta vegada els encarregats de demanar-ne la renúncia ha estat el grup parlamentari de JxSí. En una roda de premsa aquest dimecres al matí el president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, ha exigit a Gordó que “plegui i retorni l’acta de diputat parlamentari”.

En una breu compareixença de premsa en què únicament ha llegit el comunicat que firma tota la formació, Turull ha recordat que JxSí és “un espai transversal ampli del qual són representants”. En aquest sentit, Turull li ha recordat que “aquesta acta no és de cap partit polític, sinó que pertany a cadascun dels candidats inscrits a JxSí". Turull ha afegit que “retornant aquesta acta, Gordó farà un servei al país”.

Aquest comunicat de JxSí és la resposta a la decisió de Gordó de donar-se de baixa del PDeCAT i, per tant, sortir de JxSí, i passar al grup mixt del Parlament, mantenint la seva acta parlamentària. D’aquesta manera Gordó s’empara en Nova Convergència, la formació que vol impulsar, i conserva la condició d'aforat. 

Gordó va defensar aquesta decisió després del "canvi de criteri" de JxSí en demanar-li que renunciés a l'acta de diputat tenint en compte la fase en què es troba la investigació pel cas del 3%.  A més a més, Gordó al·legava discrepàncies polítiques amb la formació i deixava clara la seva voluntat de fer sentir la seva veu a la Cambra, per això prenia la decisió de convertir-se en diputat del grup mixt. 

Aquesta decisió no va agradar gens al PDeCAT, que dimarts ja va emetre un comunicat en què insistia a Gordó que el millor era que “renunciés al seu escó al Parlament de Catalunya”. Des del PDeCAT demanaven a Gordó que fes aquesta renuncia pensant en el “moment polític excepcional que viu el país i que requereix de generositat personal i col·lectiva”. 

Gordó, investigat pel cas del 3%

Divendres passat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va obrir una investigació contra Germà Gordó pel cas del 3% en què l'imputava de delictes de tràfic d'influències, suborn, prevaricació, malversació de fons públics i altres.

La investigació del cas del 3% la van iniciar els jutjats del Vendrell, però atesa la condició d'aforat de Gordó, la seva part la tramitarà el TSJC. El jutge creu que hi ha prou indicis per imputar-lo a partir de la documentació que ha anat reunint la Guàrdia Civil.  

Un cop es va fer pública aquesta investigació, el PDeCAT va emetre un comunicat en què anunciava que Gordó renunciava a presidir la comissió de Justícia del Parlament però mantenia l'acta de diputat, reafirmant-se que no havia fet mai "cap actuació fora de l'ordenament jurídic". 

No obstant això, un cop fet efectiu el comunicat, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va instar Gordó a plegar del Parlament. Una demanda que també va secundar ERC, que considerava que la millor decisió era que Gordó deixés el seu escó. "Volem una República neta, justa i transparent i ara mateix no ens podem permetre ni una ombra de sospita", afirmava la formació.