El grup parlamentari de JxSí, juntament amb CSQP i la CUP, ha registrat al Parlament una proposició de Llei per declarar nuls els consells de guerra sumaríssims realitzats a Catalunya durant el franquisme i les sentències corresponents produïdes “per causes polítiques” durant la dictadura. Concretament, des del 5 d'abril de 1938, quan es va derogar l'Estatut de Catalunya de 1932, i fins al desembre del 1975. 

Una demanda que fa tot just dues setmanes va posar sobre la taula la Comissió de la Dignitat, qui lluita per la reparació a les víctimes del franquisme. La proposta preveu també establir un procediment administratiu per fer efectiu el reconeixement individual de la nul·litat de cada procés als afectats als familiars de les víctimes.

JxSí considera que el Parlament de Catalunya ha d'assumir aquesta responsabilitat perquè "40 anys després de la mort del dictador Franco, l'Estat espanyol no ha dut a terme actes d'estricta justícia com l'anul·lació dels consells de guerra sumaríssims duts a terme pel franquisme per motius polítics, contra el mateix president de la Generalitat Lluís Companys i milers de ciutadans i ciutadanes".

La coalició independentista recorda, a més, que les Nacions Unides han requerit diverses vegades a les institucions de l'Estat espanyol que reparin les víctimes d'aquells processos anul·lant-los, però encara no s'ha fet cap pas des de l'Estat per complir amb aquestes peticions. Per això, es creu que “ha arribat el moment d'assumir la responsabilitat històrica del Parlament de Catalunya, davant dels ciutadans i ciutadanes víctimes d'aquells processos, reparant els abusos comesos contra la legalitat judicial i procedimental de la qual la Generalitat era garant”.

Concretament, el text diu que es declaren "nuls i sense cap efecte jurídic" tots els consells de guerra sumaríssims i les corresponents sentències, instruïts per causes polítiques a Catalunya pel règim franquista.

A més, la proposta preveu que el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya emetrà a sol·licitud dels processats o dels seus familiars una certificació de la nul·litat del procediment i sentència corresponents. De fet, el text inclou una disposició final on es faculta el Govern de la Generalitat per establir el procediment administratiu oportú per al desplegament d'aquest darrer apartat de la llei. "Aquest desplegament reglamentari s'haurà de fer via d'una ordre, en el termini de tres mesos a comptar des de la publicació d'aquesta llei en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya", conclou la proposta. 

 

Foto portada: JxSí /  Els diputats Montse Palau i David Bonvehi durant la reunió amb la Comissió de la Dignitat