A les portes del Parlament de Catalunya, la Comissió de la Dignitat, que lluita per la reparació a les víctimes del franquisme, ha lliurat a tots els grups parlamentaris una proposta per demanar que la cambra catalana declari, mitjançant una proposició de llei, nuls i sense cap efecte jurídic tots aquells consells de guerra sumaríssims, i les seves corresponents sentències, executats per "motius polítics" durant la guerra civil i la dictadura. 

La Comissió de la Dignitat sosté que després de les reiterades declaracions que ha fet el Parlament en contra del franquisme, ja és hora que la cambra assumeixi "la seva responsabilitat jurídico-històrica" com un acte de justícia per les víctimes, com ara l'expresident Lluís Companys, i també la resta de represaliats. L'organització exposa que els consells de guerra es van dur a terme contravenint la legalitat vigent del Parlament, que en aquella època, en la seva primera legislatura el 1932, tenia plenes competències en justícia.

L'organització, amb el suport de diverses entitats memorialistes, demana també en aquest text que el Departament de Justícia de la Generalitat emeti a sol·licitud dels processats o dels seus familiars una certificació de la nul·litat del procediment i sentència corresponents. 

Aquesta proposta arriba després que un jutjat ha autoritzat per primera vegada una exhumació al Valle de los Caídos

Parlament

La delegació de la Comissió de la Dignitat ha estat rebuda en audiència per la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, al seu despatx, malgrat que inicialment no estava previst. Abans, representants de tots els partits han escoltat atentament la proposta de la Comissió, però de moment, l'únic grup que ja s'hi ha posat a treballar és el de JxSí, que avui mateix redactarà la proposició de llei i la passarà a la resta de formacions. La CUP també hi està totalment d'acord. Mentrestant, CSQP vol esperar a reunir-se la setmana que ve amb més entitats per acabar de conèixer el fons de la proposta. D'altra banda, PSC, PP i C's encara no s'han pronunciat.