Els president d'Òmnium, Quim Torra, surt de la reunió. /QS

Junts pel Sí ha celebrat aquesta tarda amb absoluta discreció una reunió al més alt nivell amb les entitats sobiranistes, ANC, Òmnium i l'AMI. La trobada, de la qual ha tingut coneixement El Nacional, ha tingut lloc al Parlament i s'ha prolongat durant dues hores. El conclave ha servit per despatxar les darreres novetats de la negociació amb la CUP i, sobretot, la "coordinació entre l'acció civil, la política, la institucional i la parlamentària" en el procés obert després del 27S.

El paper de les entitats sobiranistes de la societat civil ha estat clau no només en la vessant de la moblització sinó també en els acords dels partits sobiranistes, des de l'establiment del calendari electoral pactat per CDC i ERC que va desembocar en els comicis del 27S fins a l'acord entre convergents i republicans que el juliol passat va fructificar en la llista unitària de JxSí després de mesos de tensions, i que va ser encapçalada per l'expresidenta de l'ANC, Carme Forcadell –ara presidenta del Parlament– i la d'Òmnium, Muriel Casals.

Tancament de files

Fonts coneixedores del contingut de la reunió han explicat a El Nacional que la trobada era "necessària" perquè des del 27S no s'havien vist els diferents interlocutors. "Amb el Parlament constituït, la resolució per a la desconnexió pactada i l'evolució de les converses amb la CUP era un bon moment per cridar-nos a files", han apuntat.

"Tot és difícil però som optimistes amb l'evolució de les coses, sobretot en la investidura", assenyalava un altre dels participants. Caps dels assistents ha volgut comentar la possibilitat que sobre la taula tinguessin l'esborrany d'un acord definitiu entre JxSí i la CUP. "En tot cas, ara cal unitat d'acció davant la resposta de l'Estat a les primeres passes del procés parlamentari", han afegit les mateixes fonts.

Els assistents

La reunió ha comptat amb 18 assistents: la presidenta, vicepresident i secretària de la Mesa del Parlament, Carme Forcadell, Lluís Corominas i Ramona Barrufet; el president del grup parlamentari de JxSí i la portaveu, Jordi Turull i Marta Rovira; els diputats Muriel Casals, Germà Bel, Lluís Llach i Raül Romeva; el president, el vicepresident i la coordinadora de l'AMI, Carles Puigdemont, Pep Andreu i Rosa Maria SantJaume; el president, la vicepresidenta  i el membre del secretariat de l'ANC, Jordi Sànchez, Rosa Alentorn i Meritxell Serret; el president, vicepresident i secretari d'Òmnium, Quim Torra, Jordi Cuixart i Jordi Bosch.

Jordi Sánchez i Rosa Alentorn, president i vicepresidenta de l'ANC surten de la reunió/QS

Pep Andreu i Carles Puigdemont, de l'AMI, en sortir de la reunió. /QS

Pep Andreu i Carles Puigdemont, de l'AMI / QS