L'aprovació aquest diumenge del reglament de primàries ha posat en marxa el primer rellotge de tres dies de què disposen els candidats que vulgui optar a assumir el paper de presidenciables a les eleccions al Parlament, inicialment previstes per al 14 de febrer. La portaveu del partit, Elsa Artadi, ha explicat que el reglament s'ha aprovat amb un 92% dels vots a favor, amb una participació del 57% sobre un cens de 5.050 persones. A més del reglament, s'ha votat l'estructura territorial del partit.

Els simpatitzants que es vulguin presentar a les primàries disposen d'aquest termini de tres dies per recollir un centenar d'avals dels afiliats. Aquest és el primer pas per a concórrer a les primàries que escolliran primer el candidat i, en una ronda posterior, els primers membres de la llista.

Candidats a candidats

De moment han deixat clara la seva voluntat de concórrer a les primàries la responsables del grup de JxCat a Madrid, Laura Borràs, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. No han ventilat públicament els dubtes ni el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ni el d'Empresa, Ramon Tremosa, tot i que els noms fa temps que han saltat a les travesses.

Això no obstant, la incognita que concentra major atenció en aquest primer tram és la de Carles Puigdemont, el nom del qual no s'ha descartat com a possible candidat, però ara, segons el termes que fixa el reglament, hauria d'aclarir abans de les 24 hores de dimecres si el seu nom es manté entre els possibles presidenciables o no.

Puigdemont

El president de JxCat, Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu al Parlament 

Sobre el paper que JxCat voldria que ocupés Carles Puigdemont, Artadi ha assegurat que la posició de la direcció de JxCat és el "màxim suport" al president de la formació, i per tant, "el màxim respecte a la decisió que ell prengui".

Sindicatura Electoral

JxCat ha escollit també els membres de la Sindicatura Electoral que haurà de vetllar per tot el procés, amb la diputada al Congrés Míriam Nogueras, el diputat al Parlament Toni Morral, Àngels Cabassés i Joan Oliveras. Les persones que formen part de la Sindicatura no poden ser candidats.

El reglament de primàries s'ha aprovat amb 2.866 vots a favor, 100 en contra i 120 abstencions, la qual cosa representa un 92% de suports atès que han participat en la consulta 3.210 persones, un 62% del cens de 5.050 afiliats.