Els afiliats de JxCat podran escollir de manera directa i a través d'un sistema de doble urna el candidat del partit a la presidència de la Generalitat a les properes eleccions, previstes per al 14 de febrer, així com els 18 primers noms que figuraran a les llistes de la resta de circumscripcions: els tres primers de la candidatura per Lleida i Tarragona, quatre de Girona i vuit de Barcelona. Així s'estableix en el reglament de primàries que el partit sotmetrà aquest diumenge a la consideració dels seus afiliats. El reglament fixa a més un calendari ja tancat que es posa en marxa aquest mateix diumenge i que obligarà els noms que vulguin optar a liderar la candidatura a la presidència de la Generalitat a comunicar-ho a tot tardar dimecres vinent.

Ja han deixat clara la voluntat de concórrer a aquesta cursa dirigents com Laura Borràs i Damià Calvet, però la incògnita que es manté oberta és si hi voldrà optar Carles Puigdemont. En qualsevol cas, encara que no participi en les primàries a la presidència, Puigdemont encara podria formar part de la candidatura en altres llocs de la llista que no es designaran fins que es tanqui l'elecció del presidenciable.

Doble urna

La designació de candidats es dividirà en tres fases. La primera urna servirà per escollir la persona que optarà a presidir el Govern de la Generalitat. La circumscripció d'aquesta votació serà única per tot Catalunya i hi podran optar tant afiliats com simpatitzants, encara que només els primers tindran dret a vot. Prèviament els aspirants hauran de recollir 100 avals entre els afiliats. El 28 i 29 de novembre es farà aquesta primera votació, després d'una campanya de 13 dies durant la qual el partit promourà la celebració de diversos debats públics.

Un cop tancat aquest procés, el 30 de novembre, s'inicia el de la segona urna. En aquest cas hi ha 4 dies per a la presentació de les candidatures, que no necessitaran recollir avals. Com en el cas del presidenciable, s'hi poden presentar també simpatitzants, però només poden votar els afiliats.

Aquesta votació es farà en el marc de les quatre circumscripcions electorals. Amb aquesta urna s'escolliran els dos primers noms per Lleida i Tarragona i els quatre primers per Girona, així com els vuit candidats que seguiran el presidenciable a la llista de Barcelona. Es podrà votar un màxim de dos noms a la llista de Lleida i Tarragona, tres per Girona i sis per Barcelona i el nombre de vots recollits per cada candidat marcarà el lloc que ocuparà a la llista. Aquest ordre només es podrà modificar per garantir la paritat i si cal l'ordenació per cremallera.

Resta de la llista

Un cop escollits el candidat i els primers noms de les candidatures, serà l'executiva nacional qui completarà la llista de cada una de les circumscripcions, tenint en compte les votacions de la segona urna, però també els criteris de paritat, la pluralitat ideològica, equilibri territorial, diversitat professional i generacional...

Aquesta proposta de l'executiva també es posarà a consideració del conjunt dels afiliats amb l'objectiu que sigui validada a través d'un sistema de llistes obertes, que només afectarà els noms afegits, no els que ja han estat designats en les anteriors votacions. Aquells candidats que proposi la direcció que no rebin com a mínim el 50% de suports passaran a ocupar una altra posició.

Dos darrers noms

Els únics llocs de les llistes que quedaran en mans de l'executiva seran els dos darrers atès el seu caràcter simbòlic i amb la voluntat d'incorporar-hi persones d'especial projecció i prestigi.

Tot el procés serà dirigit i supervisat per una sindicatura electoral i es posarà en marxa l'endemà de l'aprovació aquest dissabte i diumenge del reglament per part dels afiliats.