La suspensió dels diputats presos ha sacsejat l'últim dia de campanya. A Junts per Catalunya estan plenament disposats a plantar cara a la decisió de la mesa del Congrés d'apartar els seus tres parlamentaris: Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, un fet que de moment els deixa amb 4 escons a les Corts espanyoles, dels 7 que van aconseguir a les urnes el 28-A. 

L'advocat -i ara també diputat- de JxCat, Jaume Alonso Cuevillas, ha anunciat que presentaran una petició de reconsideració a la mesa, en base al reglament del Congrés. Com que no hi confien gens ni mica, ja avancen que el següent pas serà presentar un recurs d'empara al Tribunal Constitucional. I com que també tenen bastant coll avall que el TC no els donarà la raó, fien la victòria final a Europa. "És un cop a l'estat de dret i no tenim cap dubte que la comunitat internacional, que cada dia està més sobtada amb el que passa a Espanya, acabarà posant les coses al seu lloc", ha afirmat Cuevillas. 

Sobre si renunciaran o no a l'acta de diputats, Laura Borràs ha explicat que encara no s'ha pres una decisió i que hauran d'abordar-ho en una reunió amb els presos a Soto del Real. Sigui quina sigui la posició de Sànchez, Turull i Rull, es respectarà "escrupolosament" el que ells diguin. En qualsevol cas, des de JxCat destaquen que "els presos mantenen el seu compromís ferm amb el diàleg, per resoldre políticament un conflicte que és polític i que volen ser allà on la ciutadania els ha posat". 

Reminiscències de Soraya i Millo

La mesura adoptada per Meritxell Batet des de la presidència del Congrés és un torpede a la línia de flotació de la poca confiança que JxCat tenia en els socialistes. "El talant dialogant de Sánchez em recorda a l’operació diàleg de Soraya Sánez de Santamaría i Enric Millo", ha lamentat Cuevillas.

L'advocat ha insistit que "és inèdit que se suspengui diputats sense sentència ferma" i ha posat de manifest que la decisió no és competència de la mesa sinó que correspon al ple del Congrés. És a dir, "és contrària de manera clara, flagrant i meridiana a la normativa aplicada". Per tot això ha conclòs que "Espanya és una democràcia plena de forats, amb capacitat per reinterpretar les lleis quan no els convenen". 

Junts per Catalunya constata que "colpejar els catalans dóna vots al conjunt d'Espanya" i entén que és per això que els socialistes s'han acabat decantant per la suspensió. Per respondre-hi, esperonen els ciutadans a votar amb més ganes encara les candidatures que encapçalen Forn, per Barcelona, i Puigdemont a Europa. Un pres i un exiliat