Els tràmits de la nova legislatura continuen. Després de la constitució de les Corts aquest dimarts s'acosta el moment de la investidura, amb la ronda prèvia de contactes del rei Felip VI amb totes les formacions amb representació. Junts per Catalunya no vol desaprofitar aquesta nova oportunitat, i és per això que, segons fonts del grup independentista, preveu designar el seu cap de llista Jordi Sànchez com a representant. Al seu torn, des d'ERC asseguren que encara no han pres una decisió. Durant les dues últimes legislatures, però, no hi han enviat cap representant.

La ronda de consultes del rei és un tràmit que regula l'article 99 de la Constitució espanyola, que estableix que “després de cada renovació del Congrés dels Diputats, i en la resta de supòsits constitucionals en què procedeixi, el Rei, amb consulta prèvia als representants designats pels grups polítics amb representació parlamentària, i a través del president del Congrés, proposarà un candidat a la presidència del govern espanyol”.

Per tant, no està regulat qui ha de ser el representant que vagi a la trobada al Palau de la Zarzuela. No sempre han estat els portaveus o diputats de les formacions al Congrés. El 2016, per exemple, hi va anar el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, que ni tan sols era diputat a les Corts. Així, la probable suspensió imminent dels diputats presos no impediria Sànchez d'assistir-hi. Això sí, necessitaria l'autorització del Tribunal Suprem, tal com va passar amb la seva assistència al Congrés aquesta setmana.