JxCat, PSC, PP i Republicans han desbancat ERC-Avancem de l'alcaldia de Calonge i Sant Antoni (Baix Empordà). En un ple sense sorpreses, la moció de censura contra Miquel Bell-lloch (ERC) ha prosperat amb els nou vots dels quatre grups. Ha estat un ple tens i farcit de retrets.

L'alcalde sortint ha qualificat l'acord de "pacte de la vergonya" i ha acusat Jordi Soler (JxCat) de perseguir "interessos personals" per tornar a l'alcaldia, tot i haver perdut en les darrers municipals. Soler, i els grups que han impulsat la moció, asseguren que és conseqüència de la "inoperància" i "inactivitat" d'un equip de govern "a la deriva". Els grups tampoc han passat per alt que la moció s'ha votat precisament en el tercer aniversari de l'1-O.

Jordi Soler torna a ser alcalde de Calonge i Sant Antoni gràcies a una moció de censura. És la segona que el retorna al càrrec, després de la que va impulsar el 2008 juntament amb ERC. Amb la d'avui, però, el que ha fet ha estat expulsar els republicans de l'alcaldia, gràcies a un pacte segellat amb el PSC, el PP i el regidor de Republicans, Norbert Botella (que ara fa mesos va abandonar l'equip de govern).

La moció de censura ha prosperat sense sorpreses, i Soler s'ha imposat per nou vots –els que suma l'acord- davant de vuit. Hi han votat en contra els fins ara socis de govern, ERC i Avancem, i el regidor de la CUP, Lluís Casas. A la sala, mascaretes i distància de seguretat (hi havia un públic reduït) per garantir les mesures davant la covid-19.

Però el protagonisme se l'ha endut, innegablement, la tibantor i els retrets que s'han llançat uns i altres. Soler ha dit que s'han vist "obligats" a tirar endavant la moció de censura contra Bell-lloch per la "inactivitat i la inoperància" d'un equip de govern "orfe de rigor i eficàcia" que ha portat "el poble a la deriva".

El cap de llista de Junts per Calonge ha dit que, durant aquest darrer any, el municipi ha entrat en una "depressió profunda". Tampoc ha passat per alt que Botella va abandonar l'equip de govern "cansat que no se li fes cas i se'l menystingués" i que Bell-lloch s'ha convertit "en el primer i únic alcalde a qui s'ha reprovat en tota la història de Calonge".

"Pacte obscur i de la vergonya"

El fins ara alcalde, Miquel Bell-lloch, ha definit l'acord segellat a quatre bandes per desbancar-lo com "un pacte obscur i de la vergonya". El republicà ha recordat que, durant aquest darrer any, no ho han tingut "gens fàcil", perquè l'equip de govern s'ha hagut d'enfrontar als estralls del temporal Gloria i després a la pandèmia, i tot plegat amb una oposició que s'ha dedicat a "empastifar".

"Estem davant una moció que no té cap sentit, i que tristament es vota en un dia tan assenyalat com avui", ha dit Bell-lloch, en referència a l'aniversari de l'1-O. "L'únic sentit que s'hi pot trobar és el del joc de cadires, perquè de projecte, no en tenen cap", ha dit dirigint-se als regidors de JxCat, socialistes, PP i Republicans.

Amb partits del 155

Tant Bell-lloch com la fins ara primera tinenta d'alcaldia, Elisenda Pérez (Avancem) també han anat a l'uníson a l'hora de criticar que el pacte que els desbanca del govern s'ha gestat "amb els partits del 155". "Junts i Republicans han arribat a un acord amb els partits que donen una cobertura vergonyant a una monarquia corrupta i infame, i a una justícia i una policia patriòtica", ha dit Pérez.

Tant els socialistes com els regidors del PP, Alberto Mas, i el de Republicans, Norbert Botella, no han estalviat crítiques cap a ERC-Avancem quan els ha tocat el torn de paraula. El portaveu del PSC, Arturo Prades, ha fet una intervenció gairebé llampec, assegurant que "calia un canvi" a Calonge i Sant Antoni, i que amb aquest acord a quatre bandes, demostraran que no els hi fan "por" els reptes.

Desenes de persones han seguit el ple des d'una pantalla gegant que s'ha instal·lat a l'exterior de l'Ajuntament. Tot i que no s'hi ha vist cap càrrec de JxCat, nombrosos representants d'ERC –tant a dins com a fora- han anat fins a Calonge i Sant Antoni per donar suport a Bell-lloch. Hi eren el vicepresident de la Diputació, Pau Presas; el diputat al Congrés Joan Margall, la diputada al Parlament Anna Caula i el president del grup parlamentari d'ERC al Parlament Sergi Sabrià.

"El país fa un pas enrere"

A la sortida, veïns i representants del partit han rebut Bell-lloch amb un aplaudiment. Sabrià ha dit que tocava ser-hi per donar suport "a qui va guanyar les eleccions municipals" i que avui ha vist com se l'ha fet fora "en un pacte de la vergonya que ajunta només els interessos per recuperar la cadira". "Un pacte que no ajuda Calonge, que no farà un poble millor, però que tampoc ajuda el país i que és prou representatiu que hagi passat avui", ha dit Sabrià, en referència a l'1-O.

El president del grup parlamentari ha reivindicat l'aniversari del referèndum, precisament, com un dia en què "tots hauríem de ser capaços de treballar per fer-nos més forts, tornar-hi una altra vegada i guanyar definitivament la república catalana". "Avui, però, a Calonge, aquest país fa un pas enrere perquè algú s'està equivocant d'aliats, de companys de viatge, i fa molt més feble la unitat que necessita aquest país", ha conclòs Sergi Sabrià. El mateix Sabrià i la diputada al Congrés Carolina Telechea han expressat el seu malestar també a les xarxes socials.

Foto: L'alcalde sortint de Calonge i Sant Antoni, Miquel Bell-lloc(ERC), entrega la vara al nou alcalde, Jordi Soler (JxCat)