JxCat, PSC, PP i Republicans, a l'oposició a l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, han presentat aquest dijous una moció contra el govern d'ERC, en coalició amb Avancem, per substituir-lo per un "d'emergència". Totes aquestes formacions sumen nou regidors, mentre que les que dirigeixen actualment el consistori en minoria es queden en set.

Segons un comunicat difós per JxCat, la moció té "l'únic propòsit de superar la paràlisi i les diferents crisis de l'actual govern d'ERC-Avancem, incapaç de posar a disposició de moment tot el capital humà de què disposa Calonge i Sant Antoni".

La nova coalició de partits liderarà, segons aquesta nota, "una acció centrada en les persones, i activarà com a primera mesura un pla de xoc obert a la ciutadania i a les entitats per fer front a la crisi sanitària, social i econòmica, establir sinergies i crear xarxa entre els diferents sectors".

Els nou regidors de l'oposició manifesten conjuntament que han de "treballar eficaçment per sobre de partits i ideologies", perquè és el que requereix "el moment, fins i tot en la seva lletra més petita".

Per altra part, des de la direcció central de Junts, s'ha precisat que cap dels regidors és militant del partit i que per tant la direcció no ha intervingut en cap decisió. A més han sentenciat que el partit no avala la moció de censura ni l'acord.

Trencament del govern

El passat mes d'abril, el regidor de Republicans, Norbert Botella, va abandonar el govern i el va abocar a quedar-se en minoria amb 7 dels 17 regidors del municipi. Botella va subratllar que l'Ajuntament fa "una gestió econòmica i de personal nefasta". Però, la gota que el va empènyer a deixar el govern va ser que ERC i Avancem negociaven amb l'oposició per "arraconar" Republicans.

Calonge va canviar d'alcalde en les últimes eleccions municipals quan el republicà Miquel Bell-lloch va desbancar Jordi Soler (JxCat) gràcies a un acord entre els cinc regidors d'ERC, els dos d'Avancem i el representant de Republicans. Per sumar majoria —i aconseguir els nou regidors dels disset— l'equip de govern comptava amb el suport extern de la CUP.