JxCat defensa aprovar els pressupostos de la Generalitat per al 2020 en un ple telemàtic, en el qual puguin votar a distància els 135 diputats, i pressiona el president del Parlament perquè s'habiliti aquesta fórmula: "És una qüestió de voluntat política", recalca la formació.

Aquesta és la posició que els representants de JxCat defensaran demà dimarts a la reunió de la Mesa i la Junta de Portaveus del Parlament, ha avançat la formació en un comunicat.

La proposta xoca amb l'opinió dels lletrats del Parlament, que el passat mes de març van emetre un informe en el qual rebutjaven la celebració de plens telemàtics perquè tant la normativa com la jurisprudència constitucional es mostren molt restrictives amb aquesta possibilitat i, a més, la cambra catalana no disposa d'eines per garantir la participació dels diputats.

De fet, quan va esclatar la crisi del coronavirus, la Mesa del Parlament va plantejar la possibilitat de celebrar plens reduïts amb 21 dels 135 diputats i vot proporcional, per debatre qüestions relacionades amb la lluita contra la pandèmia.

Segons JxCat, la idea de celebrar plens en versió reduïda amb 21 diputats resta "la legitimitat i la representativitat pròpies" del Parlament. "Si volem garanties democràtiques en un context com l'actual calen eines telemàtiques al servei de la democràcia, que permetin un ple amb els 135 diputats i diputades", ha afirmat el portaveu parlamentari de JxCat, Eduard Pujol.

Segons Pujol, "no hi ha impediments tecnològics" per al debat, ni per a les signatures electròniques, ni per a les votacions, de manera que "no hi ha excusa tècnica que valgui". "És una qüestió de voluntat política", ha remarcat, en una vetllada al·lusió al president del Parlment, Roger Torrent, d'ERC.

Pujol ha subratllat que "no poder treballar telemàticament deixa el Parlament de Catalunya totalment silenciat, indefens i subordinat en el debat polític que la crisi obliga a fer". "Cal poder dur a terme el control al Govern, canvis procedimentals o reformes pressupostàries derivades de les urgències. El Parlament no pot anar a remolc, hauria d'estar al capdavat", ha afirmat.

Per a Pujol, "és inimaginable que la solució que s'adopti en aquesta situació d'urgència i en ple segle XXI sigui la mateixa que s'hauria pres en una emergència semblant fa 40 anys".