A diferència d'ERCJxCat no designarà substituts per als seus diputats processats. Així ho ha anunciat el portaveu adjunt del grup, Eduard Pujol, després que el Parlament hagi rebutjat aquest dimarts la seva suspensió. Segons han argumentat, Carles Puigdemont, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez "no estan suspesos". Per tant, consideren que la situació no ha canviat i continuaran delegant només el seu vot com fins ara, i no les seves funcions.

“Avui el ple ha rebutjat la suspensió dels diputats que estan a l’exili i la presó, i per tant continuen tenint els seus drets intactes”, ha defensat Eduard Pujol, que ha afegit que la seva situació es manté com fins ara. La designació de substituts és “un airbag per a situacions futures” que per ara no es plantegen fer servir, ha precisat.

Per altra banda, Pujol ha volgut advertir que tenen la clau de la governabilitat. “La Catalunya que exigeix una proposta per votar és clau, té la clau del futur del president Sánchez”, ha avisat. “El temps de les bones paraules ha acabat, és el moment dels fets”, ha afegit.

En aquest sentit, Eduard Pujol s’ha referit a les paraules de la portaveu espanyola, Isabel Celaá, que ha dit que els catalans volen autogovern, no independència. “Hi ha una bola de vidre a la Moncloa?”, ha preguntat. Ha instat l’executiu socialista a “tractar la gent de manera adulta” i posar les urnes.

“Avui hem dit prou al màrqueting polític, al president Sànchez se li ha exigit política”, ha assegurat el portaveu de JxCat. Segons ha defensat, al govern espanyol se li ha exigit que “faci política” i abordar “situacions més delicades” de les que ha hagut d’abordar fins ara.

Pujol també ha refredat l’ultimàtum del mes de novembre. “Les dates s’han de situar en un context on continuen passant coses diàriament”, ha assegurat. Per sobre de tot, ha conclòs, “hi ha la voluntat que el govern de Sánchez reaccioni d’una vegada per totes”.