Junts per Catalunya ha ofert una moció de confiança al mig de la legislatura a la CUP per tirar endavant la investidura. Així ho han confirmat fonts de la formació a El Nacional, que han explicat que seria una manera amb què els anticapitalistes podrien fiscalitzar l'acció de Govern i el compliment dels acords.

Entre altres acords, hi hauria la creació del Consell de la República i l'inici del procés constituent que, segons JxCat, hauria d'acabar amb un projecte de Constitució i una consulta, al final de la legislatura. 

Aquest oferiment de JxCat arriba en mig de les negociacions per la investidura, en aquests moments ajornada a l'espera que el Tribunal Suprem decideixi si deixa lliure el candidat Jordi Sànchez per acudir al ple.

De moment, la CUP s'ha mostrat reticent a les ofertes de JxCat i ERC, en considerar que no garantien el desplegament de la República. Per aquest motiu, fa unes setmanes va anunciar que s'abstindrà en la votació, fet que no garantiria que la investidura tirés endavant sense la renúncia a l'acta de Carles Puigdemont i Toni Comín. Per aquest motiu, JxCat continua fent nous oferiments i treballant per arribar a "un acord a tres" que permeti formar Govern i no fer renunciar al seu cap de llista i debilitar-lo.

La moció de confiança ja va ser oferta per l'expresident Artur Mas a la CUP després de les eleccions del 27-S per investir-lo, tot i que finalment no hi va haver acord, i també ho va fer Carles Puigdemont l'any 2016 per poder aprovar els pressupostos. En aquest cas la moció es va acabar celebrant i els cupaires van donar-li suport a canvi del compromís de fer un referèndum el setembre del 2017 com a tard, que finalment va ser l'1 d'octubre.

Negociacions fins a l'"últim moment"

Tot i aquestes reticències, JxCat assegura que està disposat a negociar amb ERC i la CUP fins a l'"últim moment". Així ho ha assegurat des de Ginebra el diputat de JxCat Quim Torra, que també ha rebutjat la interferència del Suprem i del Constitucional en la investidura i ha titllat el seu paper de "coacció" a l'autogovern dels catalans.

"El poble de Catalunya va votar, l'1 d'octubre es va autodeterminar i el 21-D va refermar una aposta inequívoca per seguir avançant cap al desplegament de la República i, per tant, hem de ser capaços de tirar endavant aquest procés", ha defensat. 

Reunió entre Puigdemont i Gabriel

En mig d'aquestes negociacions, aquest dilluns el president Puigdemont es reunirà amb la cupaire Anna Gabriel a Ginebra. Justament Puigdemont va viatjar aquest dissabte a Suïssa per participar en una sèrie de jornades sobre els drets humans, mentre que Gabriel hi resideix des del mes de febrer, refugiant-se de la justícia espanyola. 

JxCat emmarca la trobada en un retrobament per compartir les experiències a l'exili i "abraçar-se", però també reconeixen que parlaran sobre la investidura i dels pactes que es podrien fer per acabar tancant un acord a tres que permeti formar Govern. 

A més de Gabriel, una delegació de la CUP, de la qual no han transcendit els noms, viatja també a Ginebra per participar en les diferents sessions sobre els drets humans que se celebraran en aquesta ciutat suïssa. En un comunicat, els cupaires han defensat la necessitat d'internacionalitzar i "compartir amb la ciutadania europea" la repressió de l'Estat espanyol cap a l'independentisme i la "vulneració dels drets civils i polítics al nostre país". 

Tot i això, neguen que la delegació es desplaci a Suïssa per fer gestions en relació a la investidura.