La candidatura unitària de Jordi Sànchez haurà d'enfrontar-se a una segona llista en la cursa per a la secretaria general de JxCat. L’encapçala el doctor en Ciències Polítiques provinent de Reagrupament Josep Sort Jané, i hi figura com a candidat a secretari d’organització —i també provinent de Reagrupament— Enric Solé Codina, mentre que Maria Teresa Vilarrasa i Rosell opta a la secretària de finances. Amb tot, aquesta segona candidatura presenta un error de forma, per la qual cosa no s'ha validat el llistat de 18 persones que havien de presentar per ocupar la resta de llocs de l'executiva.

Els afiliats al nou partit de Carles Puigdemont hauran d'escollir la cúpula de la nova formació a partir de tres llistes. Una per a la presidència i vicepresidències; la de la secretaria general amb els responsables d'organització i finances; i una llista de 18 noms per completar l'executiva.

Candidatura a la presidència

Només hi ha una candidatura a la presidència i l'encapçala Puigdemont, amb la proposta de quatre vicepresidències: el conseller actualment empresonat a Lledoners Jordi Turull; la diputada i regidora Elsa Artadi, que a més assumirà el paper de portaveu; l'alcaldessa de Vic, Anna Erra; i l'excap de gabinet i mà dreta de Puigdemont Josep Rius.

Saldoni i Pallarès

Pel que fa a la secretaria general, ahir a la nit, després d'una setmana d'intenses negociacions entre els presos, es va presentar una candidatura unitària, encapçalada per Sànchez amb l'exalcalde de Sallent David Saldoni com a candidat a secretari d'organització, i la diputada de JxCat, provinent del PSC, Teresa Pallarès com a responsable de finances.

captura congres junts

Carles Puigdemont, Lluís Puig i Jordi Sànchez durant l'obertura telemàtica del congrés de Junts

La candidatura a l'executiva s'ha de completar amb una segona votació d'un llistat de 18 noms que integraran la nova direcció. Entre els noms que formen part d'aquesta llista hi figuren els responsables dels grups parlamentaris de JxCat al Parlament, Albert Batet, i al Congrés, Laura Borràs, així com el conseller Damià Calvet o l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

Aquest matí la mesa del congrés, que presideix Lluís Puig, ha hagut de comprovar que les candidatures presentades complien els requisits abans de procedir a la proclamació de candidats i han constatat que la segona candidatura a la secretaria general, que encapçala Josep Sort, presentava errors de forma, per la qual cosa, s'ha desestimat el llistat de 18 noms que ha d'acompanyar la candidatura per completar els membres de l'executiva.

El congrés de JxCat es va posar en marxa el dia 25 de juliol i acabarà el 3 d'octubre. La nova executiva s'haurà d'escollir en una votació telemàtica entre el 7 i el 9 d'agost.