Els afiliats al nou partit de Carles Puigdemont hauran d'escollir la secretaria general de Junts per Catalunya a partir de dues candidatures. La primera l'encapçala l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez, actualment empresonat al centre penitenciari de Lledoners per la seva participació a l'1-O. La segona, el doctor en Ciències Polítiques provinent de Reagrupament Josep Sort Jané.

Les candidatures han d'anar acompanyats d'una proposta a la secretaria d'organització i finances i d'un segon llistat de 18 persones per completar l'executiva. Les votacions d'aquests noms es faran a partir de llistes tancades i desbloquejades, entre el 7 i el 9 d'agost. Per ser escollits els candidats hauran de rebre un mínim del 50% dels vots.

Després d'una setmana d'intenses negociacions entre els presos, la candidatura encapçalada per Sànchez, presenta com a candidat a la secretaria d'organització l'exalcalde de Sallent i expresident de l'Associació Catalana de Municipis, David Saldoni, i per a la responsabilitat de finances, la diputada de JxCat Teresa Pallarès. Pallarès prové del PSC i va ser subdelegada del govern espanyol a Tarragona, entre el 2008 i 2011. 

david saldoni   ajunt sallent

L'exalcalde de Sallent David Saldoni 

La candidatura unitària a la secretaria general i la resta de membres de l'executiva no es va tancar fins ahir al vespre, quan acabava el termini per a la presentació de les llistes.

Batet, Borràs, Calvet...

Els 18 noms que integren la candidatura de Sànchez per completar l'executiva -també en llista tancada i desbloquejada- la integren l'alcalde de Montblanc i exmembre d'ERC Josep Andreu; el president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet; la responsable del grup parlamentari de JxCat al Congrés, Laura Borràs; l'exdiputada d'ERC Maria Àngels Cabasés, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

També hi figuren l'exdiputada del PDeCAT Violant Cervera; l'alcalde de les Franqueses del Vallès, Francesc Colomé; l'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega; les diputades de JxCat Gemma Geis, Aurora Madaula i Mònica Sales de la Cruz; l'advocat Joaquim Jubert Montaperto, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el diputat de JxCat Toni Morral; la regidora de l'Aldea Irene Negre; la diputada al Congrés i exvicepresidenta del PDeCAT Míriam Nogueras; l'exvicepresident de l'ANC Marcel Padrós; i el politòleg Aleix Sarri.

La candidatura alternativa, encapçalada per Josep Sort, presenta Enric Solé a la secretaria d'organització i Teresa Vilarrassa com a candidata a la secretaria de finances. Per un error de forma, no s'ha pogut acceptar els 18 noms que l'haurien d'acompanyar per a l'elecció de tots els membres de l'executiva.