La nova cúpula de JxCat comença a dibuixar-se amb la candidatura que aquesta nit s'ha formalitzat per a la direcció del partit. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, després d'una setmana de negociacions entre els presos, s'ha presentat una candidatura de consens a la secretaria general que encapçala l'expresident de  l'ANC Jordi Sànchez, amb l'exalcalde de Sallent David Saldoni com a secretari d'organització i la diputada de JxCat Teresa Pallarès com a responsable de finances.

De la seva banda, Carles Puigdemont optarà a la presidència del partit amb quatre vicepresidències, a les quals es presenten el conseller Jordi Turull, que actualment es troba empresonat a Lledoners per la seva participació en l'1-O, i el qui va ser cap de gabinet de Puigdemont i persona de la seva màxima confiança, Josep Rius.

captura congres junts

Puigdemont i Sànchez, amb Lluís Puig, durant el congrés fundacional de Junts

La diputada de JxCat i regidora de Barcelona Elsa Artadi optarà també a una vicepresidència, a més d'assumir la funció de portaveu del partit. Completarà el llistat de les quatre vicepresidències l'alcaldessa de Vic, Anna Erra.

Negociació intensa

El termini per presentar les candidatures acabava aquest vespre un minut abans de les 0 hores de diumenge. No obstant les diferències entre els presos de Lledoners, com va avançar ElNacional.cat, havia arribat a provocar la possibilitat que es presentessin en candidatures separades. Un dels punts de discrepància era la voluntat de Sànchez d'optar a la secretaria general, mentre Turull i Rull apostaven per situar una dona al capdavant de la secretaria general.

El congrés fundacional de JxCat es va posar en marxa dissabte passat, 25 de juliol, i la nova direcció serà escollida pels militants després d'un periode de campanya electoral i tres de votacions que acabaran el 9 d'agost.