JxCat ha preguntat al govern espanyol per què no considera vinculant l'informe del grup de treball sobre la detenció arbitrària de l'ONU que reclama la llibertat dels presos polítics. La formació de Carles Puigdemont ho ha fet a través d'una bateria de preguntes citant unes declaracions de la ministre de Justícia, Dolores Delgado, al diari The Guardian, en què va qualificar de no vinculant l'informe del passat 27 de maig.

En l'escrit, JxCat recorda que un informe del 2014 del mateix grup de treball va tenir "validesa i transcendència" per la llavors diputada de UPyD i actual secretaria d'Estat d'España Global, Irene Lozano. "Quin és el rol que, segons el govern espanyol, hauria de tenir el grup de treball de les Nacions Unides sobre la detenció arbitrària i quin valor s'ha d'atribuir a les seves opinions? Quines són les conclusions que, segons el govern, no tenen rigor?", pregunta JxCat.

En aquest context, JxCat també vol saber si, segons el govern espanyol, les opinions vinculants d'algun organisme internacional impliquen només al poder judicial o també a cadascun dels poders de l'Estat