La ministra de Justícia espanyola, Dolores Delgado, ha replicat en un article al diari britànic The Guardian l'informe de l'equip de treball de Drets Humans de l'ONU que demanava la posta en llibertat dels presos polítics catalans i considerava arbitrària l'aplicació de la presó preventiva a Espanya. Delgado ho ha fet en resposta a un article que va escriure al mateix rotatiu el conseller d'Afers Exteriors, Alfred Bosch.

Delgado s'ha tret les culpes de l'empresonament dels presos polítics i ha donat les culpes al poder judicial. "El senyor Bosch es refereix a un dictamen recent no vinculant emès per un grup de treball del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides sobre la detenció arbitrària. Espanya està fermament compromesa amb el manteniment del sistema de l'ONU. No obstant, he d'expressar la meva sorpresa per la sorprenent falta de precisió de moltes de les conclusions del document. Entre d'altres coses, ignora el fet que a Espanya, com qualsevol democràcia, hi opera una separació de poders, per la qual cosa qualsevol posada en llibertat d'una persona en detenció preventiva és una qüestió que competeix exclusivament al poder judicial, no pas al govern", assegura.

La ministra intenta argumentar també que Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras no poden ser eurodiputats, amb l'argument que no hauran promès la Constitució espanyola. 

The Guardian

"Els Estats membres de la UE són els responsables de notificar al Parlament europeu la llista de candidats que han estat formalment declarats electes. Per ser elegible com a diputat al Parlament europeu, el candidat ha d'expressar la seva lleialtat a la Constitució espanyola, i ha de fer-ho en persona a Madrid. Passa que ni el senyor Puigdemont ni el senyor Comín volen anar a Espanya, per no haver de rendir comptes davant la Justícia. El senyor Junqueras, que es troba en presó preventiva, no ha estat autoritzat a sortir de la presó per complir amb el procediment. Es tracta d'una decisió presa pel Tribunal Suprem espanyol", indica. 

L'ONU en realitat no fa mai distinció entre les diferències de criteri dels diversos poders d'un Estat, sinó que fa un plantejament global basat en els fets finals, segons l'advocat Ben Emmerson.