Després que la justícia alemanya hagi decidit extradir Carles Puigdemont per malversació, però no per rebel·lió, JxCat exigeix l’alliberament immediat dels presos polítics. “Si la rebel·lió cau, també cau el motiu pel qual estan tancats”, ha assegurat el seu portaveu adjunt, Eduard Pujol. De la mateixa manera, ha advertit que la suspensió de les seves funcions no és aplicable, pel mateix argument.  

“No podem suspendre ni substituir els nostres diputats perquè la nostra acusació per rebel·lió avui ha caigut”, ha insistit Eduard Pujol, que ha reclamat que, en el ple de la setmana que ve, ja puguin tornar a asseure’s al seus escons. "Ens mantindrem molt ferms en aquesta defensa dels seus drets civils i polítics", ha afegit la portaveu Gemma Geis.

“Espanya té un problema, el president Puigdemont continua lliure a Alemanya”, ha assegurat Pujol, que ho ha descrit com a un “nou revés” al Tribunal Suprem que “desmunta la tesi embogida” del jutge Llarena. “No hi ha rebel·lió, ni sedició, ni desordres públics”, ha defensat. I ha afegit: “Tampoc hi ha malversació i ho demostrarem. Ho va dir l’exministre Montoro”.

En aquest sentit, el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, ha indicat que la resolució de la justícia alemanya “manté dubtes evidents” sobre l’existència de malversació. Ha avisat que hi ha possibilitat de presentar recurs davant el Tribunal Constitucional Federal i que tenen “totes les perspectives de poder guanyar”.