El president de JxCat al Parlament, Albert Batet, ha retret a ERC que carregui contra el PSC pel seu posicionament contrari a l'ajornament electoral i després doni els seus vots al PSOE per a la investidura del president espanyol, Pedro Sánchez.

"No podem atacar el PSC i després donar-los els vots gratis al Congrés. L'independentisme s'ha de fer valer sempre", ha etzibat Batet en el torn de rèplica dels grups després que el vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, hagi criticat els recursos de formacions properes als socialistes.

Just abans, el president d'ERC en el Parlament, Sergi Sabrià, havia acusat el ministre de sanitat i candidat del PSC a la Presidència de la Generalitat, Salvador Illa, de voler "posar en risc la salut de centenars de milers de catalans" mantenint les eleccions el 14 de febrer.

Sergi Sabrià Parlament coronavirus 2   Sergi Alcàzar

Foto: Sergi Alcàzar

En aquest sentit, el dirigent de JxCat no ha admès que els republicans se sorprenguin dels moviments dels socialistes recordant que ja van donar suport a l'aplicació del 155 la tardor del 2017. Així doncs, Batet ha reclamat als seus socis que l'independentisme es faci valdre sempre "perquè ells ja ho fan sempre que poden".

A més, també ha assenyalat que les ingerències dels poders de l'Estat han estat "un comú denominador" durant tota la legislatura i ha esmentat la no investidura del president Puigdemont, l'empresonament dels candidats Jordi Sànchez i Jordi Turull, l'empresonament de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i les querelles contra l'actual Mesa de la cambra. "Ara encara és més greu perquè aquesta decisió va de salut".

Batet també s'ha dirigit al líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, qui ha fet referència que al land alemany de Turíngia s'havien pogut ajornar unes eleccions per recordar-li que a Escòcia es poden fer referèndums d'independència.

Crítiques de l'oposició

Des de l'oposició, que estava d'acord en l'ajornament dels comicis, critiquen que el decret que va signar Pere Aragonès és un nyap jurídic i han instat el vicepresident en funcions de president que ho esmeni en les al·legacions que ha de presentar el Govern demà davant el TSJC.