Al capdamunt de l'escala noble del Parlament hi ha els despatxos del Govern. És un espai dividit en dues parts: a la dreta el despatx del president i una sala de reunions. A l'esquerra, el del vicepresident. En aquest punt es va concentrar aquest dijous l'epicentre de la que fins ara ha estat la pitjor crisi que ha hagut de superar el Govern de Quim Torra.

batet parlament Sergi Alcàzar

Es tracta d'una situació paradoxal, tenint en compte que el Govern funciona de moment sense problemes i que la tempesta es va desencadenar al Parlament, però el cert és que el terratrèmol va adquirir tal magnitud que va obligar el president i el vicepresident a arremangar-se i assumir el protagonisme de les converses.

Ningú es va molestar en amagar la gravetat de la situació. De fet, era una crisi anunciada. Ho havia deixat clar la tensió entre JxCat i ERC, perfectament visible -i audible- als passadissos de la Cambra; era evident en la desbordada irritació dels republicans davant el que considerava un engany per part dels socis i la igualment intensa rèplica dels responsables del grup de Carles Puigdemont assegurant que ells sempre han dit que mai acceptaran que el president a l'exili deixi l'acta de diputat.

Interlocutòria de Llarena

L'origen de la tempesta està en la interlocutòria del jutge Pablo Llarena del mes de juliol ordenant la suspensió temporal dels diputats empresonats per l'1-O i de Carles Puigdemont.

Després de setmanes de discussió -que van congelar els plens des de juliol fins al 2 d'octubre-, JxCat i ERC van acordar una resolució amb dos punts, el primer havia de deixar clar que el ple rebutjava la suspensió dels diputats; el segon fixava que mentre duri la situació provocada per la causa judicial, els diputats poden "designar" un altre membre del grup perquè assumeixi les seves funcions. 

Tot i els escarafalls de Ciutadans, aquesta fórmula va ser interpretada per l'oposició i per bona part de la premsa com una acceptació per la porta del darrera de les suspensions que reclama el jutge. Alhora, però, permetia a les forces independentistes afirmar que els diputats no havien estat suspesos atès que només el Parlament pot suspendre els seus membres.

Crisi JxCat-ERC

La declaració es va aprovar dimarts al matí. Aquell mateix dia, un cop ja s'havia posat en marxa el debat de política general amb la intervenció de Quim Torra davant del ple, ERC va presentar un escrit a la Mesa en què Oriol Junqueras i Raül Romeva designaven el responsable del grup republicà, Sergi Sabrià, per exercir els seus drets. Era el pas previ per poder votar dijous les resolucions posteriors al debat de política general. La sorpresa va saltar als despatxos d'ERC quan es va saber que JxCat no designaria ningú per assumir les funcions dels seus diputats encausats sinó que es limitaria a delegar el vot, igual com havia fet des del mes de maig, ignorant la resolució del jutge.

Ple cancelat Elsa Artadi Sabrià - Sergi Alcazar

L'enfrontament entre el republicà Sabrià i el vicepresident del Parlament, Josep Costa, va recórrer els passadissos i va esclatar sorollosament als despatxos, mentre el president del Parlament, Roger Torrent, travessava l'edifici per anar a demanar explicacions als despatxos del grup. Això era dimarts al vespre.

La tensió no va afluixar l'endemà, dimecres, segona jornada del debat de política general. La Mesa va donar per rebuda la designació de Sabrià per assumir els drets de Junqueras i Romeva, però no va concloure res sobre un escrit del responsable del grup de JxCat, Albert Batet, comunicant la delegació de vot dels diputats encausats. Els lletrats van advertir que no n'hi havia prou, que la interlocutòria del jutge havia canviat la situació, i el president del Parlament va reclamar un escrit signat pels diputats afectats per tancar el debat.

WhatsApp Image 2018 10 03 at 16.54.29

Dimecres al vespre, però, tampoc es va aconseguir un desllorigador. La discussió va continuar cada cop més encesa portes endins i es va continuar exhibint sense embuts pels passadissos, on els periodistes buscaven explicacions d'uns i altres. Ningú amagava les posicions aparentment irreconciliables. Al vespre, Puigdemont insistia des d'Amsterdam que el Parlament havia decidit no suspendre'ls i que mantindrien els seus escons.

Amb les espases en l'aire va arribar dijous, tercera jornada del debat de política general. El dia que s'havien de votar les propostes i calia per tant esvair dubte sobre qui i com podia votar. La reunió de la Mesa convocada per al migdia es va trobar en la mateixa situació en què havia quedat el dia anterior i sense sortida possible. El president, Roger Torrent, es va quedar en minoria proposant un termini d'una hora perquè JxCat portés un escrit signat pels encausats. JxCat i C's per raons diametralment diferents s'hi van oposar i el president, sense el suport de la majoria de la Mesa, va aixecar la reunió sense acord. Els diputats van rebre un missatge al mòbil que el ple que havia de començar s'ajornava fins a nou avís. 

WhatsApp Image 2018 10 04 at 14.39.39

Amb l'hemicicle buit i la premsa desconcertada als passadissos, el nucli del debat es va desplaçar als despatxos del Govern. Desenes de càmeres s'encarregaven de registrar minuciosament les entrades i sortides constants de membres del Govern i dels grups parlamentaris. 

Van ser hores de discussions, de reunions per separat als despatxos de Torra i d'Aragonès, i de trobades conjuntes, d'anades i vingudes als despatxos i als grups, d'un dinar a base d'entrepans de pernil, formatge o truita -l'especialitat del bar del Parlament- regat amb coca coles i aigua...

WhatsApp Image 2018 10 04 at 14.49.02

A primera hora de la tarda, els responsable del grup, Albert Batet, i el conseller Damià Calvet van convocar els diputats de JxCat, alguns dels quals havien aprofitat per anar a dinar, per anunciar-los que hi havia un principi d'acord.

pujol madrenas parlament S.Alcàzar

Les converses van continuar al despatx del Govern per concretar la sortida. S'hi va afegir el president de la Cambra, que a les quatre va sortir per assegurar que hi havia acord final: La Mesa acceptaria l'escrit de delegació de vot de Batet, en què es faria referència a la resolució de dimarts, i JxCat afegiria els escrits signat pels seus diputats encausats. El republicà Sergi Sabrià i el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, van anunciar la notícia en una roda de premsa conjunta. No trigaria gaire, però, a saltar tot de nou pels aires.

Ple cancelat Pujol Sabria ERC JxCat -  Sergi Alcazar

El problema va sorgir minuts més tard, quan la Mesa es va reunir per rubricar la sortida pactada i va haver de votar. El resultat va ser quatre vots a favor i tres en contra, amb un nou avís dels lletrats contra la delegació de vot amb la nova situació dictada pel jutge i mocions de reconsideració de PSC, Cs i PP, que van obligar a una nova reunió de la Mesa per acceptar a tràmit les iniciatives, de la Junta de Portaveus per debatre-les, i de nou la Mesa, per aprovar-les.

WhatsApp Image 2018 10 04 at 13.49.41

El pes de la decisió va caure, per tant, en l'enèsima reunió de la Mesa, però va esclatar amb tota la seva contundència a la posterior Junta de Portaveus.

Emoció d'Alamany

Allà es van sentir els retrets del vicepresident Josep Costa contra el lletrat major, Joan Ridao. Però el moment en què la tensió es va condensar fins a la llàgrima va ser quan va prendre la paraula la líder dels Comuns, Elisenda Alamany. La diputada morada, visiblement dolguda després que el seu grup havia avalat la resolució que rebutjava la suspensió dels diputats i la porta de sortida encarnada en el "diputat designat", va acusar els independentistes de jugar amb el país i tensionar-lo. Davant l'emoció d'Alamany, segons diferents assistents a la reunió, es va fer un silenci, que va trencar el popular Santi Rodríguez, aconsellant els diputats independentistes aprofitar la fórmula del diputat designat, que permetria a cadascú defensar el seu relat i evitaria tornar a la situació de l'anterior legislatura.

La reunió de la Junta de Portaveus va provocar un efecte i els diputats van decidir donar-se un temps. La Mesa que havia de seguir la reunió de la Junta es va desconvocar. El ple del Parlament, també. Els diputats deixaven un parèntesi fins a dimarts per acabar el ple. Abans d'abandonar el palau del parc de la Ciutadella, Torrent es va reunir als despatxos d'ERC amb els seus diputats per explicar-los la situació.

Reunió noctura

Això no obstant, les reunions entre les responsables independentistes encara van continuar fins a la nit, quan el Parlament estava ja tancat a la premsa: Torra, la consellera Elsa Artadi, Albert Batet, per part de JxCat, i Aragonès, el conseller Ernest Maragall i Sabrià, per part d'Esquerra. Es van avaluar els danys a l'acord de Govern i va ser allà on es va acordar una compareixença conjunta divendres al matí al palau de la Generalitat.

Tampoc el contingut de la compareixença va ser bufar i fer ampolles. Divendres, passades les deu del matí, Torra i Aragonès es reunien al saló Torres Garcia per abordar la situació, els respectius equips preparaven -per separat- el contingut del text, uns als despatxos de Presidència, els altres a les dependències que el vicepresident té al Saló Sant Jordi del palau de la Generalitat.

La feina d'intercanvi de papers i esmenes en el text la van acabar plegats davant d'un ordinador fins aconseguir tancar el declaració. Finalment van presentar-lo al saló Torres Garcia amb els dos màxims responsables del Govern.

torra aragonès el nacional marta lasalas

Reformular l'acord de legislatura

Entre les dues parts existia una certa coincidència en la perplexitat pel fet que sigui el Govern qui hagi d'entomar una declaració arran la divisió que va explosionar al Parlament. Amb tot, segons fonts presents a la reunió, els republicans van arribar fins i tot a proposar que es declarés que l'acord de legislatura no ha funcionat i que s'havia de "reformular" perquè fos més efectiu davant dels embats de l'Estat. JxCat ho va desestimar.

Entre debats i esmenes al text, la compareixença que havia de ser entre dos quarts de dotze i les dotze va començar gairebé a la una.

Quan els dos màxims responsables de l'executiu van comparèixer davant la premsa van llegir un text dividit en dues parts. Cadascú es va fer responsable de la seva i hi va incorporar el missatge que volia transmetre.

La part que va llegir Aragonès, admet que els mecanismes de coordinació són millorables i cal definir-los amb "més concreció". El vicepresident també va subratllar la necessitat de garantir una doble agenda, en què es doni resposta a les necessitats dels ciutadans i alhora què es pugui garantir que Catalunya decideixi el seu futur en llibertat.

Caducitat de Sánchez

Una ratlla en el text que es va passar a la premsa separava la part que va llegir Torra. El president va recordar que el ple de dimarts va aprovar no acceptar les suspensions dels diputats i s'insisteix en la data de caducitat del govern de Pedro Sánchez, un dels punts que havia inclòs el president en el discurs del debat de política general i que també va aixecar espurnes en les relacions amb ERC i part del PDeCAT.

Cadascú va defensar les seves posicions, el vicepresident va marcar perfil propi, el president va reblar les seus compromisos al debat de política general... I el que es va convertir en el titular de la compareixença, és a dir, que els socis s'havien conjurat perquè l'acord de Govern resistís fins a la sentència, no apareix en el text.

Amb tot plegat, la setmana s'ha convertit en una autèntica prova d'estrès al Parlament de les relacions entre JxCat i ERC. I en el rerefons ha quedat el convenciment dels presents que la crisi tot just s'ajorna, però tornarà. De moment, dimarts, la Mesa del Parlament haurà d'assumir el vot delegat dels diputats de JxCat. De nou, per tant, la tempesta es congria damunt la Ciutadella.