JxCat i ERC han arribat a un acord per desbloquejar el ple del Parlament, que es reprendrà aquesta tarda, segons ha explicat el president de la Cambra, Roger Torrent. En funció d'aquesta entesa, la Mesa validarà la petició de delegació de vot que ha presentat el portaveu del grup, Albert Batet, i on es remetia a la delegació vigent fins ara. Per la seva banda, els diputats de JxCat afectats per la resolució de Pablo Llarena, és a dir, Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, hauran de presentar un escrit signat per ells afirmant que estan d'acord amb aquesta petició de delegació de vot.

La petició de delegació de vot que ha presentat aquest matí Batet deixa clar que el que demanen els seus diputats encausats és el mateix que tenen delegat des del mes de maig. Això no obstant, en l'escrit s'hi inclou una referència a la resolució aprovada al Parlament el dos d'octubre on s'assegura que el ple no accepta la suspensió dels diputats encausats, però els planteja la possibilitat de designar un altre diputat que exerceixi les seves funcions. Aquesta ha estat la via que han adoptat Oriol Junqueras i Raül Romeva com a resposta a la interlocutòria del jutge.

Des d'un primer moment, JxCat ha assegurat que no acceptava aquesta via sinó que seguiran delegant el vot, tal com preveu el Reglament del Parlament. De fet, l'escrit que avui ha presentat Batet demanant la mateixa delegació anava acompanyat d'una fotocòpia de la delegació anterior, per deixar constància que, per JxCat, no hi ha hagut cap canvi en la situació dels seus diputats. "Ni suspensions ni substitucions. No hem esmenat res", assegura un responsable del grup de Puigdemont.

Ple cancelat Batet Clotet - Sergi Alcazar

Les darreres hores, els lletrats han advertit que la resolució del ple obliga a utilitzar aquesta nova fórmula, mentre que Torrent reclamava que el document estigués signat per cadascun dels diputats afectats i no només per Batet.

Aquestes discrepàncies entre els dos socis de Govern ha bloquejat la sessió del ple, que havia de servir per tancar el debat de política general, i que s'ha ajornat fins a nou avís davant el desacord a la Mesa, entre JxCat i ERC, sobre aquest tema.

Durant tota la tarda les reunions entre els negociadors de les dues bandes, a més de Quim Torra i Roger Torrent, el vicepresident, Pere Aragonès, i els consellers Elsa Artadi i Damià Calvet, han estat constants. Bona part d'aquestes s'han celebrat al despatx de Torra al Parlament davant l'expectació de càmeres i periodistes. Ha estat precisament, quan poc abans de les cinc de la tarda Torrent ha sortit del despatx del president, que en ser interrogat pels periodistes ha informat que ja hi havia acord.

Ple cancelat Torrent - Sergi Alcazar

A primera hora de la tarda, JxCat havia reunit els seus diputats per informar-los del principi d'acord.

Des que el jutge va reclamar la suspensió temporal dels diputats JxCat, ha insistit, com està fent des del començament de la legislatura, que la suspensió de Puigdemont és una línia vermella que no estan disposats a traspassar.

De fet, la dificultat per aconseguir un acord sobre com s'havia de respondre a la interlocutòria de Llarena en què demanava la suspensió temporal dels diputats encausats havia deixat el Parlament sense plens fins aquesta setmana en què s'ha celebrat el debat de política general.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat