A dues setmanes per al debat de política general, que tindrà lloc del 2 al 4 d'octubre, es manté la incògnita sobre com es resoldrà la substitució temporal dels diputats encausats imposada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. A hores d'ara, JxCat i ERC continuen negociant contra rellotge per trobar-hi una solució i evitar un nou xoc públic entre els dos socis de Govern, com el que va tenir lloc el passat mes de juliol i que va acabar suspenent l'últim ple del curs polític.

Per la seva banda, la CUP pressiona perquè l'acord arribi aviat i perquè no s'accepti la suspensió de Llarena, ja que consideren que seria renunciar a la "sobirania" del Parlament. De fet, aquest dilluns es va produir una reunió per aquest tema entre JxCat i la CUP, on els anticapitalistes van reiterar-los la seva posició i els va apressar a trobar una solució. Els cupaires asseguren que no entendrien "en cap cas" que el Parlament fos "còmplice" d'un "Estat que s’atreveix a demanar 30 anys per posar urnes i se sent amb la capacitat de modificar l’aritmètica parlamentària".

La interlocutòria del magistrat afecta sis diputats ―Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull― que haurien de deixar de ser diputats, però dona una possibilitat que evita que les majories parlamentàries es vegin alterades a través d'una "suspensió temporal" dels diputats empresonats i a l'exili que comportaria que les seves funcions fossin assumides provisionalment per altres integrants del grup, sense que perdessin per sempre la seva acta. 

La interlocutòria no inclou el diputat d'ERC Toni Comín, ja que el jutge va acceptar la seva petició per recórrer el processament, però un cop aixecades les mesures cautelars de l'euroordre d'extradició per part de la justícia belga, el republicà té complicat argumentar la seva absència.

Diferències que venen de lluny

Tal com va deixar clar el terrabastall del mes de juliol passat, per JxCat una de les línies vermelles és que el president a l'exili, Carles Puigdemont, quedi fora de la suspensió. ERC, en canvi, considera que la decisió ha d'afectar tots els diputats per igual, que s'ha de garantir que els diputats no perdin l'acta i que es mantinguin les majories parlamentàries.

Aquest va ser un dels principals elements que va provocar el xoc entre totes dues formacions i, per això, actualment JxCat evita fer públic el seu posicionament fins que s'arribi a una acord. Volen evitar noves tensions amb els seus socis. Amb tot, les negociacions estan essent hermètiques i els dos partits independentistes es neguen donar detalls dels avanços.

Una de les opcions que en els últims dies s'ha posat sobre la taula passaria rebutjar la suspensió dels diputats però sense que aquests puguin votar al ple. Aquesta via, però, alteraria les majories parlamentàries i deixaria l'independentisme amb 59 diputats. 

La solució, doncs, no és fàcil. Si els diputats segueixen tenint l'acta i votant al ple s'estaria incomplint la interlocutòria de Llarena, amb les possibles conseqüències jurídiques que això podria comportar. Si s'accepta la substitució, s'estaria acatant el jutge. 

Acord per les comissions

Malgrat les dificultats, aquest dimarts els dos partits independentistes han fet un nou pas i han acordat mantenir les actuals majories de la cambra a les comissions. Després que la setmana passada es produïssin diversos empats que van deixar en stand-by el resultat de les votacions, el màxim òrgan de la cambra ha decidit aquest dimarts que s'apliqui el criteri de ponderació, segons el qual es traslladen les majories del ple a les comissions per desempatar. D'aquesta manera, la majoria independentista ha reiterat que els diputats continuen sent 135.

La decisió no ha agradat a PSC i Cs que han assegurat que si els diputats que han de ser suspensos ja no cobren com a tal i han estat substituïts a les comissions, això vol dir que ja no se'ls pot comptar. De fet, tots dos grups han presentat un escrit de reconsideració a la Mesa. 

Per contra, fonts de la majoria independentista han defensat la decisió de mantenir les majories a les comissions perquè “la composició del ple la decideixen els ciutadans a les urnes”, i han denunciat que “grups que no han assolit la majoria a les eleccions no poden assolir-la d’una altra manera”.

Amb tot, a JxCat i ERC els esperen dues setmanes intenses de negociacions per arribar al ple del 2 d'octubre amb un acord sòlid i evitar una nova crisi entre socis de Govern.