JxCat i ERC pacten que la legislatura catalana arribi fins al juliol de 2019. Això és el que van acordar les formacions independentistes després que el ple que s'havia de celebrar aquest dijous es suspengués i es deixés per la setmana vinent. El ple no va tenir lloc per culpa de desavinences entre JxCat i ERC però sí que es van posar d'acord amb la llargada de la legislatura; juliol de 2019 que és quan es preveuen les sentències del Suprem. En els propers dies es preveu que les dues formacions redactin un document d'acció comú explicant el pacte.

Segons publica El Confidencial, el document es farà públic durant els propers dies i marcarà una estratègia de consens entre les formacions independentistes. El digital assegura que l'acord es va tancar al despatx del Parlament del president de la Generalitat, Quim Torra, i consta de quatre bases: preservar l'estabilitat del Govern, el compromís de Torra de no convocar eleccions fins que no hi hagi les sentències del Suprem, una treva parlamentària al Congrés i mantenir el president Torra al capdavant de la Generalitat.

Fonts del PDeCAT han qualificat el pacte, en declaracions al citat mitjà, de "pedaç" però "millor que celebrar eleccions al desembre". 

Aquest acord es va prendre al Parlament en una jornada de desavinences i més acords entre les dues forces independentistes. El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol i el president del grup d'ERC, Sergi Sabrià, van assegurar que l'estabilitat del Govern no està en perill: "Creiem que l’estabilitat del Govern està garantida", van indicar en roda de premsa. 

Després d'hores de discrepàncies i reunions al més alt nivell, JxCat i ERC van arribar a un acord per desbloquejar el ple del Parlament. Els diputats afectats van haver de presentar un escrit signat per ells afirmant que estan d'acord amb la petició de delegació de vot registrada dijous al matí pel portaveu de JxCat, Albert Batet.