Els presidents dels grups municipals de JxCat i ERC, Ernest Maragall i Elsa Artadi, han registrat una petició conjunta per celebrar un ple extraordinari de l'Ajuntament de Barcelona per debatre "sobre els escàndols de la monarquia espanyola i la fugida del rei Joan Carles I". Els grups, que proposen la retirada de tots els honors de la ciutat al rei emèrit i la reprovació del Govern de Pedro Sánchez per "col·laborar en la fugida", consideren "urgent" convocar aquest debat per "recollir una posició contundent i decidida de l'Ajuntament de Barcelona davant la successió d'escàndols de la monarquia espanyola".

Els grups volen sotmetre a debat i votació una proposició que inclou "retirar la Medalla d'Or de la ciutat, i de tota la resta de títols honorífics i reconeixements personals, al rei emèrit Joan Carles I" així com "constatar que la monarquia espanyola és successora del règim franquista". També reclamen "reprovar el govern de l'Estat per la seva col·laboració necessària en la sortida del rei emèrit, tal i com va admetre el propi president del govern Pedro Sánchez, en una operació destinada a protegir-lo de la justícia suïssa" i exigir-li "totes les explicacions necessàries per esclarir el rol del govern de l'Estat".

"Reafirmar el dret d'autodeterminació"

Volen instar al govern espanyol i al Congrés de Diputats a "implementar les reformes necessàries" per poder "investigar la corrupció de la monarquia", "retirar els privilegis de què gaudeix Joan Carles I, així com l'aforament al Tribunal Suprem, derogar els delictes de calúmnies i injúries contra la Corona, i anul·lar les causes i sentències per aquests delictes". També volen que es permeti fiscalitzar els comptes i les activitats dels membres de la Casa Reial i que retornin els diners "obtinguts de manera il·lícita". També proposen "reafirmar el dret d'autodeterminació de Catalunya" i mostrar la solidaritat "amb qualsevol iniciativa per exercir el dret democràtic de la ciutadania espanyola a decidir lliurement sobre el seu model d'Estat".

Finalment, demanaran que el consistori doni comptes a les institucions de la Unió Europea d'aquests acords, i insti la Comissió Europea "a actuar en defensa de l'estat de dret, tot exigint a l'Estat espanyol la deguda i estricta aplicació dels tractats que regulen les obligacions dels estats en aquest àmbit".

A més, ERC, JxCat, la CUP, EH Bildu i el BNG han registrat aquest dijous una petició de compareixença al Congrés del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè expliqui quin ha estat el paper que ha tingut l'executiu en la fugida de Joan Carles I.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat