Finalment JxCat i ERC s'han sumat a la proposta que va fer fa dies la CUP sobre la reducció dels sous dels diputats del Parlament. Ambdós grups han presentat una esmena conjunta a una moció presentada pel grup anticapitalista que demana reduir els sous dels diputats en un 14% a partir d'aquest mateix dimarts 1 de desembre

L'esmena dels grups de Govern, però, no és tan directe i demana que s'estudiï "la modificació i reducció de manera gradual i progressiva de les indemnitzacions que perceben els diputats i diputades, i regular-los en l'assignació fixa".

L'objectiu de la CUP a l'hora de presentar la moció és reassignar aquestes retribucions a "reforçar la sanitat pública i les ajudes directes als treballadors i treballadores dels sectors més afectats per les restriccions sanitàries".

L'esmena també demana crear una taula d'estudi sobre "les fórmules de lluita contra l'atur de llarga durada, o els salaris que no permeten sortir de la pobresa, com la Renda Garantida de Ciutadania, l'Ingrés Mínim Vital, la Renda Bàsica o altres". La taula estaria integrada pels grups parlamentaris i els agents socials i sindicals.

L'exigència a Sánchez

El text també demana "posar tots els recursos disponibles per fer front a la crisi social i econòmica i reforçar la sanitat pública", i tornar a exigir al govern de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias que aprovi un "pla de rescat amb ajudes directes als sectors més afectats".

Volent defensar l'obra de govern durant la pandèmia de la Covid-19, també sol·liciten presentar davant la cambra catalana "un informe sobre els beneficiaris de les mesures impulsades" per l'Executiu en els 40 decrets aprovats des de l'inici de la crisi sanitària. "L'informe tindrà en compte, si és possible, indicadors de gènere, de retorn social, ambientals i econòmics", diuen.

La segona onada

Aquesta és una mesura, potser simbòlica, que va tornar al debat públic després de l'arribada de la segona onada. Durant la primera, tots els partits van acordar donar el 25% del sou per a la lluita contra el coronavirus. En aquesta segona encara no s'ha arribat a cap conclusió, però el cert és que és un tema pendent per resoldre, sobretot pel que fa a les dietes, les quals estan sent cobrades íntegrament tot i que la majoria dels diputats fan teletreball i no acudeixen al Parlament.