Seran jutjats per fer ús del dret a vaga. Els membres de la Intersindical-CSC hauran de presentar-se aquest dimecres al Tribunal Superior de Justícia (TSJC) després que Foment del Treball decidís interposar una demanda per l'aturada de país del 8-N, jornada en què es van registrar el major nombre de talls viaris i ferroviaris en una vaga general.

Davant d'un altre judici que, si es té en compte que la pròpia Constitució espanyola contempla el dret a vaga en el seu article 28.2, es presenta presumiblement com a polític, JxCatERC i la CUP han decidit sumar forces contra la possible il·legalització d'aquesta vaga i les conseqüències que pugui tenir, perquè, denuncien, "es vol criminalitzar el dret a vaga", però, sostenen, "no ho aconseguiran".

La norma suprema recull que "es reconeix el dret a la vaga dels treballadors per a la defensa dels seus interessos" i hi afegeix que "la llei que reguli l'exercici d'aquest dret establirà les garanties precises per assegurar el manteniment dels serveis essencials de la comunitat". I no només això. La Intersindical-CSC va convocar l'aturada dins dels terminis establerts i, a més, va ser una vaga pacífica que, si en aquell moment i amb la denúncia de Foment no es van aplicar mesures cautelars, "no té cap sentit el que ara està succeint".

Més enllà de la política

Precisament en aquest sentit, els tres partits sobiranistes han lamentat que "la política està transcendint a altres espais" i han apuntat que "la nostra tasca parlamentària és trobar els punts de connexió amb els agents socials i econòmics", cosa que consideren que és "una regressió de drets fonamentals".

Per no normalitzar aquesta situació, JxCat, ERC i la CUP continuaran reivindicat els drets fonamentals de la població "perquè pot acabar afectant als treballadors i treballadores d'aquest país" i perquè, a més, les diferents vagues que s'han celebrat al llarg de la història, han servit per "aconseguir grans victòries socials al nostre país". "Gràcies a això, hem avançat en els drets socials i laborals", han posat de relleu.

La Intersindical-CSC ha convocat la ciutadania demà a les 10.30 hores davant del TSJC per fer-los costat, mentre que també han citat qui ho vulgui a Girona per donar suport als cupaires que van tallar algunes carreteres durant aquella jornada.