La jornada de vaga general d'aquest 8 de novembre és la que ha registrat un major nombre de talls viaris i ferroviaris en una aturada d'aquestes característiques. Des de primera hora del matí, centenars de ciutadans han fet talls a carreteres, autopistes i vies de tren, ja sigui de Rodalies, FGC o fins i tot l'AVE a Girona.

L’aturada de país per reclamar la llibertat dels presos polítics ha arrencat amb força passades les sis del matí, i de moment continua activa. Fins a 76 carreteres arreu de Catalunya han estat tallades pels vaguistes, tot i que a les set de la tarda només en quedaven 18 d'afectades. Les accions, que han estat encapçalades pels Comitès en Defensa de la República (CDR), també han afectat algunes de les vies dels trens Rodalies, dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i les de l'AVE a l'estació de Girona i la de Sants a Barcelona.

Afectacions a les 7 de la tarda

Els talls i afectacions a les carreteres continuaven afectant gairebé una vintena de vies, segons ha informat el Servei Català de Trànsit cap a les 7 de la tarda. A aquesta hora, un total de 18 trams viaris estaven afectats per mobilitzacions relacionades amb la vaga general a les 19:00 hores d’aquest dimecres, segons el Servei Català del Trànsit. Entre les vies afectades hi ha l'AP-7 en diversos trams, com ara Sant Celoni, L’Ametlla de Mar, Figueres i l'Ampolla, on l'autopista segueix tallada en els dos sentits de la marxa. Altres carreteres tallades són l'N-340 a Amposta i l'Aldea, la C-59 a Caldes de Montbui, l'N-145 a la Seu d'Urgell, o l'N-152 a Puigcerdà.

A les comarques de Barcelona, hi ha afectats tres grans trams de la xarxa viàlia. A la C-25 hi ha restriccions pels camions a Vic en sentit Girona i se’ls està desviant cap a zones habilitades d’aparcaments. L’AP-7 té restriccions també camions a Sant Celoni en sentit nord i s’està aplicant el mateix sistema. A més, la C-59 està tallada a Caldes de Montbui en tots dos sentits de la marxa. 

Pel que fa a la demarcació de Tarragona, l’AP-7 està actualment tallada a l’alçada de l’Ampolla en tots dos sentits, i té 3 km de retenció a l’Ametlla de Mar en sentit València. A més, l’N-340 està tallada a Amposta, a l’Aldea, a l’Ampolla, i a Vallirana en tots dos sentits. 

Segons el mateix Servei Català de Trànsit, a les comarques de Girona hi ha fins a vuit trams afectats per les mobilitzacions. L’A-2 té retencions a Riudellots de la Selva en tots dos sentits i l’AP-7 està tallada a Figueres –on s’apliquen desviaments per l’N-II- i a Borrassà en ambdós sentits. També està la mateixa AP-7 tallada a Sant Julià de Ramis en sentit França. A més, hi ha 5 km de retenció a Maçanet de la Selva en sentit nord. Igualment, l’N-152 està tallada a Puigcerdà en tots dos sentits, a l’N-154 es circula amb intensitat a Puigcerdà per enllaçar amb l’N-152 en sentit sud, i l’N-II té 13 km de retencions a la zona de Vilamalla en sentit sud. 

Per últim, a la demarcació de Lleida només hi ha un tram afectat, amb l’N-145 tallada a la Seu d’Urgell en tots dos sentits.

Matí convuls a les carreteres catalanes

Durant el matí s'han produit diversos talls en algunes dels eixos de comunicació, com per exemple a l'A-2, que ha quedat tallada en diversos punts, de la mateixa manera de l'AP-7. A més, s'han tallat les principals vies d'entrada a Barcelona, així com també carreteres nacionals i comarcals. En total, hi ha hagut talls en una setantena de vies de tot el país. 

Barcelona

El CDR de Les Corts ha organitzat un esmorzar a la Diagonal en la seva cruïlla amb la Ronda del Mig:

Al Nus de la Trinitat, unes 150 persones han ocupat la carretera, i només deixaven circular en un carril per cada sentit de circulació:

J.P.

Els Túnels de Vallvidrera també han estat sense funcionar fins a les 9:40, quan se n'ha reiniciat la marxa:

AP-7

Pel que fa a l'AP-7, l'autopista ha estat tallada en diversos punts del país. A Borrassà (Alt Empordà), els vaguistes han ocupat la carretera entre tractors i pancartes:

També hi ha hagut talls a la zona del Vallès Oriental, on els cotxes estan parats:

A-2

A l'A2 hi ha hagut un tall complet a l'alçada d'Igualada (l'Anoia):

A 2 igualada tallada Bernat Ferrer

Bernat Ferrer

B-23

Els CDR del Baix Llobregat han col·lapsat la B-23 a l'alçada de Sant Joan Despí, que només ha pogut obrir de forma intermitent. És una de les carreteres més concorregudes de les que entren a Barcelona:

N-340

L'N-340 ha quedat totalment tallada entre Amposta i Sant Carles de la Ràpita, a les Terres de l'Ebre, entre les 6 i les 7:30 del matí, aproximadament:

C-32

Els vaguistes de Vilassar de Mar i Premià de Mar, al baix Maresme, han tallat la C-32:

C-58

Els vehicles de la C-58 a Sabadell (Vallès Occidental) han estat completament aturats en tots dos sentits fins prop de les 8:30, quan s'ha reiniciat la marxa:

carreteres c 58   roger andres

Roger Andrés

Rodalies i FGC

També algunes vies de tren han estat tallades pels vaguistes. Un exemple, la via de l'R4 a Sant Vicenç de Castellet (Bages):

La mateixa R4 i l'R3 també han estat invadides a l'alçada de Montcada Bifurcació (Vallès Occidental), així com l'R1 a Mataró (Maresme), i l'R16 a Ulldecona (Montsià).

Pel que fa als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), durant hores no hi ha hagut servei entre Sarrià i Terrassa Nacions i Sabadell Parc del Nord per presència de manifestants a l'estació de Sant Cugat del Vallès. Ha estat restablert cap a les 11:45, però amb els trens fora del seu horari habitual.