El Parlament ha aprovat aquest dijous una moció del PSC que reclama al Govern presentar una reforma de l'IRPF --per aplicar ja el 2019-- perquè es converteixi en "un impost més just i progressiu, especialment amb les rendes més altes". Aquesta iniciativa ha quedat aprovada amb els 30 vots a favor dels socialistes catalans, els comuns i la CUP; les 96 abstencions de JxCat, ERC i Cs, i malgrat els tres vots en contra del PP.

Així, amb aquesta moció, la cambra catalana encarrega al Govern aquesta reforma fiscal: ara, perquè la Generalitat compleixi, haurà d'incloure la proposta en el projecte de llei de mesures fiscals i financeres per al 2019 que prepara la Conselleria d'Economia.

La diputada del PSC Alícia Romero ha detallat que el seu partit aposta per modificar l'IRPF a les rendes superiors a 100.000 euros, i ha assegurat que el departament d'Economia, quan el liderava Oriol Junqueras, ja va realitzar un informe amb la mateixa tesi. Ha defensat que les rendes altes a Catalunya tributen una mitjana inferior respecte a les del conjunt de l'Estat, i ha conclòs que ha arribat el moment de "demanar un esforç més important a aquells que més tenen i més cobren".

En la seva moció, els socialistes també demanaven una reforma de l'impost de Successions i Donacions per reduir els beneficis fiscals que ara mateix tenen "les herències més altes", però en aquest cas la cambra l'ha rebutjat. Els socialistes asseguraven que amb la seva proposta s'haguessin recaptat 300 milions extres aproximadament, però el Parlament l'ha tombat amb els 100 vots en contra de JxCat, ERC, Cs i PP, i malgrat els vots 29 a favor del PSC, CatComú i la CUP.

Altres punts

La moció dels socialistes contenia altres punts que també s'han aprovat, com el compromís de diversos partits de defensar al Congrés la modificació de la Llei d'Estabilitat i Sostenibilitat per "poder disposar de prop de 500 milions més el 2019".

També s'ha encarregat al Govern intensificar la lluita contra el frau fiscal i impulsar un nou pla de prevenció i reducció d'aquest frau per al període de 2019-2022, a més de presentar els resultats del pla 2015-2018.

A més, la moció demana al Govern una reforma fiscal verda millorant la capacitat de recaptació de les figures impositives, i mesurades legislatives per millorar el finançament del transport públic.