Junts per Catalunya ha demanat la compareixença urgent al Congrés del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i de la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, per aclarir el paper que han tingut en la "fugida" de Joan Carles I. La portaveu de JxCat a la cambra baixa, Laura Borràs, ha criticat que el govern espanyol hagi "tancat files" amb la monarquia "sense exigir que torni els diners ni impedir la seva fugida". "És gravíssim", ha remarcat en una entrevista aquest dimarts al matí a 'Catalunya Ràdio', i cal que donin explicacions sobre "si l'han ajudat a marxar".

Segons Borràs, s'està "blanquejant" la institució i ha denunciat que la justícia espanyola no hagi pres mesures per evitar que hagi marxat a l'estranger quan als presos independentistes se'ls va empresonar per un suposat risc de fuga.

"No ens sorprèn que no s'hagin pres mesures tot i que és extraordinàriament greu", ha remarcat, i ha dit que la Casa Reial té "misèries tan grosses" que es fa "difícil poder continuar cobrint-les".

Puigdemont no pot evitar la ironia

De fet, la notícia de la fugida de l’emèrit ja va provocar ahir la reacció del president a l’exili, Carles Puigdemont, que va ironitzar assegurant que la notícia de la marxa del rei Joan Carles convertia la jornada en "un dia per recuperar muntanyes d'hemeroteca, hores de tertúlies i quilòmetres de xarxes socials des de finals d'octubre de 2017. I per guardar els silencis i les hipocresies d'alguns servils".

D’aquesta manera, Puigdemont recordava com a ell se li va criticar que optés pel camí de l’exili quan no tenia cap requeriment de la justícia tot i que sempre s’ha posat a disposició dels jutges belgues. "República sí. Però catalana, que ja se sap que els borbons sempre acaben tornant", va afegir Puigdemont en un tuit.

Al seu torn, el president Torra també va dir la seva de la marxa de Joan Carles, recordant que no era la primera vegada que un Borbó actuava així, ja que l’avi de Joan Carles, Alfons XIII, també es va exiliar l’any 1931, fet que va provocar l’adveniment de la Segona República espanyola.