El grup municipal de JxCat ha decidir abandonar l'Ajuntament de Tiana després que l'alcaldessa, la republicana Marta Martorell, destituís el regidor postconvergent Mateu Hernández per l'execució d'unes obres irregulars per convertir l'emblemàtica Sala Albéniz en un cinema sense comptar amb els permisos pertinents ni amb l'aval de l'equip de govern

JxCat ha denunciat a través d'un comunicat aquest dilluns "l'actitud de l'alcaldessa, ERC i el PSC" per haver qüestionat "l'honorabilitat i la bona intenció en l'actuació del regidor de JxCat". El partit ha afirmat que tot plegat es tracta d'una "errada" en un "procediment administratiu".

L'alcaldessa republicana va decidir cessar Hernández després que aquest presumptament hauria tirat endavant les obres sense l'aval del govern. "El regidor va informar el novembre del 2020 a l'equip de govern que volia fer la donació d'uns equipaments de so i vídeo amb la seva corresponent instal·lació", han assegurat des de JxCat.

Precisament, aquesta donació és el principal motiu de la controvèrsia, ja que Hernández la va fer en qualitat d'administrador de la constructora Torca Industrial i la quantitat exacte de la donació -50.000 euros- era la que constava en la la proposta de pressupostos participatius de l'Ajuntament per fer un cinema a Tiana​.

"Si no s'hagués realitzat en aquest moment, (la instal·lació dels equipaments de so i vídeo que es van fer en qualitat de l'esmentada donació) posar-los més endavant hauria suposat obrir de nou el sostre, causant una duplicitat de feina i despeses que va voler evitar", han defensat des de JxCat. "Inexplicablement aquesta donació, tant l'alcaldessa com el PSC es neguen a acceptar-la", han afegit.

Com queda el govern de Tiana?

Amb la sortida de JxCat del govern municipal, el govern d'ERC i el PSC queda en minoria amb un total de sis regidors. L'oposició, liderada per l'agrupació d'electors Junts per Tiana (5) i JxCat (2) suma un total de set.

Precisament, Junts per Tiana va instar a obrir una "recerca a fons" per aclarir "tots els extrems" del succeït i esbrinar el "vincle" entre les obres irregulars a la Sala Albéniz i els pressupostos participatius, especialment després que Martorell admetés en un ple que havia ajudat a "entrar vots" en la plataforma habilitada per al procés.

"Aquesta introducció de vots, la gran majoria per a l'opció del cinema, es fa el dia abans de l'inici de les obres d'instal·lació del cinema a la Sala Albéniz i quan l'opció estava en el llindar de quedar-se fora dels projectes seleccionats als pressupostos participatius per falta de suports", va recordar la formació en un comunicat.

Junts per Tiana també va acusar l'executiu de no proporcionar la informació pertinent sobre el cas i de tenir coneixement des de fa mesos de "diverses irregularitats".