L'alcaldessa de Tiana, la republicana Marta Martorell, ha destituït el regidor de JxCat Mateu Hernández per l'execució d'unes obres irregulars per convertir l'emblemàtica Sala Albéniz en un cinema sense comptar amb els permisos pertinents ni amb l'aval de l'equip de govern.

Segons ha explicat Martorell en declaracions a Efe, aquests fets han provocat "una pèrdua total de confiança en el regidor", el mateix que va crear polèmica el desembre passat després que s'oferís a votar en nom d'alguns veïns de la localitat als pressupostos participatius per no perdre "l'oportunitat de tenir cinema a Tiana".

Segons el consistori, la controvèrsia es remunta a finals de novembre, quan Hernández va comunicar, en qualitat d'administrador de la constructora Torca Industrial, la seva intenció de donar gairebé 50.000 euros, en els quals s'incloïa uns equips i instal·lacions audiovisuals i acústiques per a la Sala Albéniz, amb la intenció de programar cinema en la mateixa.

sala albeñiz tiana - @VRAlexis

La Sala Albéniz de Tiana / Foto: @VRAlexis

Les accions sense permís d'Hernández

Amb anterioritat, Hernández, que ostentava la regidoria d'Urbanisme i Habitatge, va encarregar a títol personal un projecte per crear el cinema, en el qual va col·locar l'Ajuntament de Tiana com a promotor sense que disposés de cap autorització de l'equip de govern.

Durant el mes de desembre, els membres de l'executiu li van comunicar que no acceptarien la seva donació perquè la transformació de la sala en un cinema ja estava contemplada als pressupostos participatius i perquè "èticament no estava justificat", segons Martorell.

No obstant això, a meitats de mes, Hernández va donar ordre d'iniciar els treballs "sense que prèviament s'aprovés el projecte preceptiu, ni es disposés del control tècnic municipal ni, per tant, de les autoritzacions preceptives" i sobre els quals, ha assegurat l'alcaldessa, no va tenir coneixement fins a gener.

Va ser llavors quan Hernández hauria admès haver dut a terme les obres, per les quals Torca Industrial va pagar a l'empresa que va executar els treballs uns 12.000 euros, la qual cosa va motivar que Martorell li retirés temporalment les seves competències com a regidor.

El cessament definitiu es va produir ahir després d'una visita a les instal·lacions, en la qual l'Ajuntament diu haver obtingut "noves informacions que són del tot incompatibles" amb la suspensió de funcions que tenia Hernández i que han estat posades en coneixement de l'instructor de l'expedient sancionador que se li hi havia obert.

La donació de 50.000 euros

Es dona també la circumstància que el cost benvolgut del projecte per fer un cinema a Tiana que constava en la proposta de pressupostos participatius -i que va ser finalment retirada pel govern- ascendia a gairebé 50.000 euros, la mateixa quantitat que Hernández pretenia donar.

De fet, des de l'oposició, Junts per Tiana ha instat a obrir una "recerca a fons" per aclarir "tots els extrems" del succeït i esbrinar el "vincle" entre les obres irregulars a la Sala Albéniz i els pressupostos participatius, especialment després que Martorell admetés en un ple que havia ajudat a "entrar vots" en la plataforma habilitada per al procés.

"Aquesta introducció de vots, la gran majoria per a l'opció del cinema, es fa el dia abans de l'inici de les obres d'instal·lació del cinema a la Sala Albéniz i quan l'opció estava en el llindar de quedar-se fora dels projectes seleccionats als pressupostos participatius per falta de suports", ha recordat la formació en un comunicat.

Junts per Tiana també ha acusat l'executiu de no proporcionar la informació pertinent sobre el cas i de tenir coneixement des de fa mesos de "diverses irregularitats".

 

Imatge principal: L'alcaldessa de Tiana, la republicana Marta Martorell / @_martamartorell