Les accions de Junts a la UE contra el rei emèrit, Joan Carles I, han apuntat avui cap a les monedes d'euro que inclouen la seva imatge. Els tres diputats de JxCat al Parlament Europeu ha plantejat una pregunta per escrit a la Comissió en què demanen si consideren apropiat que els euros continguin la imatge d'una persona investigada per presumptes crims econòmics i si es planteja canviar la normativa per evitar que aquesta situació es torni a repetir.

 

La pregunta recorda que el mes de novembre el fiscal del Tribunal Suprem va anunciar una tercera investigació contra l’exmonarca per possibles activitats de blanqueig de capitals i que ja està sent investigat per presumpte ús il·legal de targetes black i suposades comissions per l’AVE de la Meca.

Recorda també que quatre mesos abans de volar a Abu Dhabi, l’emèrit va admetre ingressos sense declarar pels quals va pagar 678.000 euros a la hisenda espanyola.

Dissenys inapropiats

L'exposició de motius assenyala que hi ha dues sèries de monedes d’un i dos euros amb l’efígie de Joan Carles I, i subratlla que d’acord amb la normativa, cal evitar dissenys inapropiats per a les monedes d’euro i que els estats membres poden plantejar objeccions abans de la seva aprovació.

Per tot plegat, els eurodiputats pregunten si la Comissió considera que la circulació de monedes d’euro amb l’efígie de Joan Carles I, un excap d’estat investigat per presumptes crims econòmics, és apropiada segons els valors de la UE.

Canviar la normativa

Així mateix demana si la Comissió proposarà una reforma de la regulació per permetre als estats membres plantejar objeccions sobre els dissenys de les monedes d’euro un cop ja estan en circulació. I si, a la llum de l’experiència, la Comissió consideraria apropiat evitar l’emissió de monedes amb la imatge de personalitats vives.