Mentre no siguin declarats culpables, s'ha de respectar la presumpció d'innocència. Aquesta és la premissa que ha portat el grup de JxCat al Congrés a entrar un escrit dirigit a la presidenta Meritxell Batet. Li demanen que “adopti les mesures necessàries perquè s’adverteixi formalment a tots els membres de la cambra de l’obligació de guardar allò establert” en una directiva europea al respecte.

L’escrit fa referència a la directiva 2016/343 del Parlament Europeu i el Consell Europeu. Diu el següent: “Els Estats membres adoptaran les mesures necessàries per a garantir que, mentre no s’hagi provat la culpabilitat d’un sospitós o acusat d’acord a la llei, les declaracions públiques efectuades per les autoritats públiques no es refereixin a aquesta persona com a culpable”.

 

En l’escrit de JxCat s’hi adjunten declaracions públiques d’aquest mateix dimecres, com Pablo Casado parlant dels “qui estan a la presó per donar un cop d’Estat” o Albert Rivera denunciant que “ocupin un escó i cobrin un sou públic els qui estan processats per donar un cop a la nostra democràcia”.