El Consell per la República ha volgut fer costat a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el secretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà, en la seva lluita contra la Junta Electoral Central. Aquest organisme ha demanat a Borràs que retiri l'acta de diputat a Juvillà arran d'una sentència contra el diputat per no retirar llaços grocs del seu despatx quan era regidor de la Paeria de Lleida en campanya electoral. El Consell ha tancat files amb tots dos polítics, a qui ha expressat el seu suport en un comunicat. "Volem manifestar el nostre suport a la presidenta del Parlament, al diputat Pau Juvillà i a la resta de diputats en la defensa dels seus drets com a representants escollits pel poble de Catalunya a les institucions". 

 

"Fins a les últimes conseqüències" 

Així mateix, en el comunicat conjunt de l'Assemblea de Representants i el Govern del Consell per la República, han requerit  "a tots els partits polítics, les entitats i la societat civil que actuïn amb la màxima unitat i determinació tot assumint i responent col·lectivament a aquest nou atac inadmissible a la sobirania del poble català i que es mantinguin ferms en la defensa dels valors del parlamentarisme, màxim exponent de la democràcia en un estat del segle XXI". En aquest sentit, aquesta entitat independentista ha recordat que "un organisme administratiu mai no pot condicionar ni sostraure el dret de representació que el poble exerceix mitjançant el sufragi". 

Per tot plegat, els membres del Consell per la República han fet una petició als diputats del Parlament i a la seva presidenta: defensar amb fets "i fins a les últimes conseqüències" la sobirania de la Cambra catalana i els drets dels diputats electes "com una mostra de dignitat política i de rigor en la representació parlamentària. Si és dona el cas, demanem al poble que defensi els representants legítims de Catalunya", conclou el comunicat. 

La JEC tira pel dret 

Divendres passat, la Junta Electoral Central no només va rebutjar suspendre la retirada de l'acta de diputat al cupaire, sinó que, a més, tal com apuntava en la resolució que va fer pública el dia anterior, va emetre la credencial de la candidata que segueix Juvillà a la llista amb què la CUP va concórrer per Lleida a les eleccions del passat 14 de febrer. Tot plegat va arribar divendres matí al Parlament, segons va poder saber ElNacional.cat, dins d'un burofax en què es comunica a la presidenta de la Cambra, Laura Borràs, que compta amb un termini de cinc dies hàbils per indicar "les mesures que hagi adoptat" per retirar l'escó a Juvillà tal com ha decidit la JEC. "L'incompliment d'aquestes resolucions pot donar lloc a les conseqüències jurídiques previstes a la legislació vigent", s'adverteix a Borràs.

Abans, el Parlament ja havia impugnat davant del Tribunal Suprem l’acord de la JEC  que deixa sense efecte la credencial com a diputat del secretari tercer de la Mesa a Juvillà. A l’escrit s’informa el Suprem que el Parlament ha aprovat una resolució que declara que no concorre cap causa d’incompatibilitat del cupaire ni cap altra circumstància que afecti la seva condició de diputat, per la qual cosa considera “imprescindible” suspendre l’execució de la sentència. “En aquest cas, a diferència del precedent que ha suposat l’acord de la JEC relatiu a Joaquim Torra i Pla, no hi ha hagut una inactivitat del Parlament sinó que s’ha aprovat un acte parlamentari que es contraposa jurídicament a l’acord de la Junta de 20 de gener de 2020”, subratlla el text que ha fet arribar la Cambra al Suprem.